The Fulbright Lectures
Alumn Harvard la Centrul de Studii Americane. Proza scurtă contemporană în prim-plan
Cunoscuta serie The Fulbright Lectures continuă la Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie al Universității de Vest din Timișoara, care a avut privilegiul de a o invita la Timișoara pe May Hong, Lector Fulbright la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu în anul universitar 2024-2025. Pe data de 23 noiembrie 2024, aceasta a susținut în fața masteranzilor de anii I și II Studii Americane, reuniți în amfiteatrul A12, o prelegere interdisciplinară ancorată în proza scurtă a autorului George Saunders, laureat al unora dintre cele mai prestigioase premii literare la nivel mondial, precum Folio Prize și Booker Prize. Gazdă și moderator principal al întâlnirii la care au participat și doctoranzi în domeniu a fost Asist. Dr. Alexandru Oravițan, membru fondator al CSAM, alături de Prof. Dr. Habil. Cristina Chevereșan, Director CSAM și Lectorul Fulbright Esther Heymans.
„Postmodern Alienation and Absurdism in George Saundersʼ Sticks” a vizat intersecția dintre literatură și artele vizuale, teme ale absurdului și alienării, atât de relevante și prezente în societatea contemporană. Printr-o abordare interactivă, May Hong a reușit implicarea publicului în creionarea unor grile de lectură interdisciplinară, incitante și provocatoare dincolo de practicile și rutina sălii de seminar. Evenimentul a inclus discuții libere, favorizând puterea dialogului de a crea punți interculturale și pedagogice valoroase. Centrul de Studii Americane și Comisia Fulbright Româno-Americană continuă astfel un parteneriat de succes și impact în dezvoltarea competențelor-cheie impuse de standardele comunității academice din UVT, racordată la cele mai recente tendințe de abordare interculturală din spațiul occidental.
Arta cinematografiei la Centrul de Studii Americane: prelegeri și workshopuri cu Matthew Myers, Profesor Fulbright
Pe 14-15 noiembrie 2024, în deja consacrata serie The Fulbright Lectures, Centrul de Studii Americane al Universității de Vest din Timișoara a avut onoarea de a-l avea ca invitat pe Matthew Myers, Profesor Fulbright 2024/2025 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Regizor multipremiat, cu o vastă experiență ca director de imagine, expert în domeniul filmelor documentare, televiziunii și publicității, acesta s-a adresat atât masteranzilor din cadrul programelor de Studii Americane și Teoria și Practica Traducerii, cât și doctoranzilor implicați în domenii conexe temelor de discuție propuse.
Cele două întâlniri au avut drept subiect principal modalitățile prin care directorii de imagine reușesc să dea viață scenariilor cinematografice (”How Cinematographers Bring Scripts to Life”), amfitrioana fiind Conf. Dr. Eliza Filimon, cu suportul tehnic asigurat de Lect. Dr. Adrian Cîntar. Directorul Centrului de Studii Americane, Prof. Dr. Habil. Cristina Chevereșan, l-a prezentat pe distinsul invitat participanților, de organizarea vizitei acestuia la CSAM ocupându-se Secretarul Administrativ al Centrului, Lect. Dr. Gabriela Tucan. Remarcabile prin conținut și structură, prelegerile au abordat aspecte tehnice din domeniul cinematografiei, exemplificate cu studii de caz relevante din filme ori scenarii. În completare, workshop-urile de final au oferit studenților oportunitatea de a aplica practic instrumente specifice scrierii de scenarii și de a interacționa cu software-uri de ultimă generație. Astfel, CSAM și Comisia Fulbright Româno-Americană au oferit încă o dată masteranzilor LIFT o experiență valoroasă, cu ajutorul căreia pot să-și descopere și formeze abilitățile necesare unei cariere în scenaristică ori cinematografie.
”The Fulbright Lectures” continuă la Centrul de Studii Americane
Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat o nouă întâlnire pentru comunitate din seria THE FULBRIGHT LECTURES (2023-2024) în colaborare cu Comisia Fulbright Româno-Americană, pe data de 9 decembrie 2023 (ora 9:40, sala 248).
Prelegerea a fost susținută de prof. dr. Kai Schafft de la prestigioasa instituție Pennsylvania State University, unde acesta este directorul Centrului pentru Educație și Comunități Rurale (Center on Rural Education and Communities).
Tema prelegerii a fost ”Mobilizing Rural Resentment through Cultural Trauma: The Cultural and Structural Roots of Spatial and Ideological Divides in America” (Mobilizarea nemulțumirii prin trauma culturală. Rădăcinile spațiale și ideologice ale diviziunilor politice din America). A fost examinată relația dintre ideologie și spațiile rurale/ urbane în S.U.A., precum și legătura acesteia cu trauma culturală. Discuția s-a concentrat pe similaritățile dintre mișcarea MAGA a lui Donald Trump și mișcări similare din Europa centrală.
Au participat la eveniment studenții de anii I și II ai Masteratului Studii Americane, doctoranzi în Studii Americane și lectori Fulbright afiliați mai multor universității din România, aflați la UVT pentru întâlnirea de iarnă a bursierilor Comisiei, găzduită pentru al doilea an consecutiv de instituția noastră.
Workshop-uri de istorie americană, cu Prof. Dr. Steven Conn (Fulbright Specialist)
Vineri, 24 martie 2023 (orele 13-14.30, sala 248), Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat workshop-ul “Movies as Historical Sources.” Acesta a fost susținut de Prof. Dr. Steven Conn, profesor W.E. Smith, specialist în istorie intelectuală la Universitatea Miami din Oxford, Ohio, S.U.A. Masteranzii și doctoranzii în Studii Americane s-au bucurat de expertiza și entuziasmul invitatului, care le-a oferit o introducere in istoria americană, așa cum este ea prezentată în filme precum The Best Years of Our Lives (1946), The Deer Hunter (1978), Do the Right Thing (1989) sau Lincoln (2012). S-au discutat metode prin care filmele pot fi folosite ca surse primare sau secundare în Studiile Americane.
Cercetător de renume, Steven Conn a publicat cărți precum Nothing Succeeds Like Failure: The Sad History of American Business Schools (Cornell University Press, 2019), Americans Against the City: Anti-Urbanism in the Twentieth Century (Oxford University Press, 2014), To Promote the General Welfare: The Case for Big Government (Oxford University Press, 2012). Cea mai recentă carte a autorului, The Lies of the Land: Seeing Rural America for What It Is - and Isn't (Univ. of Chicago Press, în curs de publicare), va fi promovată în premieră la Universitatea de Vest din Timișoara. Evenimentul a fost organizat prin proiectul Fulbright Specialist P008194, coordonat de asist. univ. dr. Loredana Bercuci, secretar științific al CSAM. Activitățile din cadrul acestui proiect continuă luni, 27 martie 2023 (orele 18-19.30, sala 201), cu workshop-ul adresat profesorilor și doctoranzilor programului de Studii Americane - ”Rural Crisis and American Politics”.
„Despre rolul femeii scriitor în cultura și societatea globală” - Turneu național al scriitoarelor americane la Centrul de Studii Americane
Vineri, 3 martie 2023 (orele 13:00-14.30, sala 248), Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a găzduit turneul de lectură organizat de Ambasada SUA în România cu ocazia Black History Month și Women’s History Month.
Masteranzii, doctoranzii și cadrele didactice UVT din domeniul Studiilor Americane au avut ocazia să întâlnească trei autoare americane cu preocupări susținute în direcția promovării drepturilor omului, activismului civic și egalității de șanse. Brenda Flanagan (Edward Armfield Sr. Professor of English la Davidson College), Monica Cure (poetă și scriitoare româno-americană, traducătoare și specialistă în comunicare) și Nina Smart (activistă pentru drepturile omului, sociologă și autoare) au citit din propriile creații, au împărtășit experiențe și, prin dialogul liber cu publicul, au creat conexiuni între literatură și elemente cultural-istorice extrem de relevante pentru înțelegerea completă a circumstanțelor și tipurilor de trăiri ce generează, adeseori, scrieri de real impact social, nu doar artistic.
Amfitrionii și facilitatorii evenimentului au fost prof. dr. habil. Cristina Chevereșan, Directorul Centrului de Studii Americane, și asist. cerc. dr. Alexandru Oravițan, membru activ al CSAM și coordonator al activităților de practică de cercetare din cadrul programului masteral de Studii Americane.
The Fulbright Lectures continuă la Centrul de Studii Americane al LIT
Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat sâmbătă, 10 decembrie 2022, în sala 328, o nouă prelegere invitată din seria THE FULBRIGHT LECTURES (2022-2023), în parteneriat cu Comisia Fulbright Româno-Americană. Prelegerea a fost susținută de Assoc. Prof. Dr. Sarah BROWN de la University of Memphis, Statele Unite ale Americii. Aceasta activează în acest an ca lector Fulbright la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde predă cursuri de actorie, scrie și regizează piese de teatru.
Sarah Brown se concentrează pe „site-specific theater” ca gen dramatic, piesele sale fiind puse în scenă în țări precum Israel, Turcia, S.U.A., Canada, Marea Britanie și România. Cea mai recentă, „A Secret about Joy,” a avut premiera pe 24 iunie 2022 în cadrul Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu și s-a desfășurat în Sinagoga Mare din Sibiu, transformând acest spațiu într-un personaj în sine. Sarah Brown le-a vorbit studenților programului de Studii Americane al Universității de Vest din Timișoara despre procesul de scriere și regizare a acestei piese, inspirată de povestea bunicilor invitatei: evrei din Basarabia ce au emigrat în Statele Unite la sfârșitul secolului al XIX-lea. Emoționanta prelegere s-a încheiat cu o discuție despre asemănările și diferențele dintre culturi, despre importanța scrierii creative și despre rolurile de gen în învățământul și teatrul românesc.
THE FULBRIGHT LECTURES debutează la Centrul de Studii Americane al LIT
Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat primele două prelegeri invitate din seria THE FULBRIGHT LECTURES (2022-2023), în colaborare cu Comisia Fulbright Româno-Americană.
Prelegerile au fost susținute de Conferențiar Dr. Leah PERRY de la universitatea SUNY Empire State College din New York, Statele Unite ale Americii. Leah Perry activează în acest an ca lector Fulbright la Universitatea din București, unde predă cursuri de literatură și cultură americană, axate preponderent pe studiile de gen. Cea mai recentă carte a invitatei este The Cultural Politics of U.S. Immigration: Gender, Race, and Media, publicată de New York University Press în 2016.
Prima prelegere, ”Food, Farming, Fat and National(ist) Dyspepsia: Revolting Indigenous and Racialized Immigrant Foodways” s-a desfășurat vineri, 11 noiembrie 2022, ora 14.40, sala 328, în cadrul programului masteral de Studii Americane. A doua prelegere, cu tema „Introduction to U.S. Foodways, Gender, and Race” a avut loc luni, 14 noiembrie 2022, ora 11, sala 205, în cadrul unui curs opțional, Cultură și civilizație americană.
Vizita ofițerului politic al Ambasadei S.U.A. la LIT
Joi, 10 noiembrie 2022, la ora 13:30, în sala 203, Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat o întâlnire cu ofițerul politic al Ambasadei S.U.A., Alexandra Shema, și studenți ai facultății. Tema întâlnirii a fost „Eforturile guvernului S.U.A. de a promova dreturile omului.”
Alexandra Shema reprezintă Ambasada S.U.A. din București, ocupându-se de problematici conexe drepturilor omului. A fost director adjunct responsabil de probleme economice și politice în Chișinău, ofițer pentru drepturile omului în Paris și șef al serviciului de vize pentru imigranți în Guayaquil, Ecuador. Alexandra Shema și-a început cariera în cadrul Departamentului de Stat în iulie 2009 ca Presidential Management Fellow, activând ca analist în domeniul afacerilor externe pentru Biroul Federal de Inteligență și Cercetare, iar mai târziu ca funcționar responsabil de Belarus. Doamna Shema a absolvit un masterat de relații internaționale la Georgia Institute of Technology. Vorbește trei limbi străine: română, franceză și spaniolă.
În cadrul întâlnirii, studenții au avut șansa să pună întrebări despre activitățile diplomatice ale Ambasadei, dar și despre cultura americană. S-au discutat mai ales problematici generate de abateri de la drepturile omului în ambele țări și posibile soluții pentru aceste probleme.