Evenimente / Events
Consilierul pentru Presă și Cultură al Ambasadei SUA, la Centrul de Studii Americane al LIFT
Pe data de 2 decembrie 2024, Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie al Universității de Vest din Timișoara a avut onoarea de a găzdui vizita unui înalt reprezentant al Ambasadei SUA în România, Alys L. Spensley, Public Affairs Counselor. În cadrul cursului Media Discourses in the U.S. and the U.K. al Conf. Dr. Irina Diana Mădroane, Alumn Fulbright și membru activ al Centrului de Studii Americane, discuția propusă a pornit de la tema Life as a Diplomat (Viața unui diplomat). Decanul Facultății, Prof. Dr. Habil. Dana Percec, și Directorul CSAM, Prof. Dr. Habil. Cristina Chevereșan, au prefațat întâlnirea organizată în Amfiteatrul A12, în format hibrid, cu un cuvânt introductiv, respectiv o prezentare a invitatei, adresate atât celor prezenți în sală, cât și numeroșilor colegi din online. Cursanților li s-au alăturat masteranzi, doctoranzi și membri ai echipei de profesori și cercetători în Studii Americane.
Dincolo de prezentarea captivantă și alertă, doamna Alys L. Spensley a răspuns cu generozitate și promptitudine curiozităților studenților privitoare la oportunitățile și provocările vieții de diplomat, misiunile sale anterioare incluzând arealuri culturale și civilizaționale dintre cele mai diverse, de la China și Taiwan la Nepal și Azerbaidjan. Având în vedere profilul cursului și interesele de studiu și cercetare ale celor prezenți, dialogul liber cu sala a abordat subiecte de maximă actualitate, prezente în portofoliul profesional al invitatei, precum analiza audiențelor, libertatea presei, canalele de social media și societatea civilă, fenomenele de manipulare, dezinformare, răspândire a informației în mediile online. Expertiza dnei Spensley în domeniu a pus bazele unei conversații incitante și constructive, care a continuat în rândul participanților și după încheierea timpului alocat cursului în sine, demonstrând o dată în plus importanța comunicării autentice, argumentate, bazată în egală măsură pe implicare rațională și preocupare civică.
Centrul de Studii Americane continuă astfel seria evenimentelor de succes organizate în parteneriat cu Ambasada SUA, subliniind importanța angajamentului comunității academice în societatea la care contribuie esențial și încurajând dezvoltarea gândirii critice și reflecției analitice asupra fenomenelor contemporane.
Centrul de Studii Americane al UVT la Cărturești Mercy. Discuție despre romanul Tăcerea de Don DeLillo
Marți, 29 octombrie 2024, ora 18, Centrul de Studii Americane al UVT și librăria Cărturești Mercy au găzduit un eveniment dedicat romanului Tăcerea de Don DeLillo, unul dintre cei mai importanți romancieri americani contemporani în viață. Recent publicată în limba română în colecția Anansi Contemporan a Editurii Trei, în traducerea Alexandrei Coliban, cartea explorează de manieră introspectivă teme legate de tehnologie, comunicare și fragilitatea umană. Discuția a fost moderată de lect. univ. dr. Cristina Băniceru și asist. univ. dr. Alexandru Oravițan, membri fondatori ai CSAM. Evenimentul a oferit o incursiune captivantă în universul complex creat de DeLillo, participanții având ocazia să aprofundeze subtilitățile operei acestuia.
Alături de Directorul CSAM, prof. univ dr. Cristina Chevereșan, au fost prezenți studenți ai Facultății de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie UVT și masteranzi ai programului de Studii Americane. Extrem de receptivi la temele abordate, aceștia au lansat întrebări incitante despre simbolistica romanului și mesajele subtile ale autorului, într-un dialog deschis. S-au discutat aspectele apocaliptice drept avertismente sau ironii la adresa omenirii, s-au remarcat similarități între „tăcerea” din roman (asociată pandemiei COVID) și realitatea unei lumi confruntate cu nesiguranța și vulnerabilitatea, s-a explorat impactul tehnologiei asupra interacțiunilor umane și pericolul dependenței de dispozitive digitale, în societatea informației rapide și conectării continue.
Prin astfel de evenimente deschise publicului, Centrul de Studii Americane își reafirmă misiunea de a promova dezbaterea de idei autentică, pornind de la studiul aplicat al culturii americane.
Centrul de Studii Americane al UVT la Conferința Americaniștilor Austrieci
În perioada 17-19 octombrie 2024, PH Voralberg din Feldkirch, Austria, a găzduit cea de a 51-a ediție a conferinței AAAS (Austrian Association for American Studies), dedicată în acest an unei teme pe cât de generoase, pe atât de incitante: Educația, Artele și Studiile Americane. Lucrările s-au deschis cu o conferință plenară a Directorului Programului de Studii Americane al Stanford University, Shelley Fisher Fishkin (Professor of Humanities și Professor of English), care a lansat o întrebare provocatoare și necesară în peisajul studiilor culturale de astăzi: Poate literatura veni în ajutor atunci când istoria se află sub asalt? (”Can Literature Come to the Rescue when History is Under Siege”?) Prof. Dr. Steven D. Hoelscher (University of Texas at Austin) și Prof. Dr. Nassim W. Balestrini (University of Graz) au completat tabloul vorbitorilor în plen, pregătind terenul pentru trei zile animate de dezbateri teoretice și aplicate.
Universitatea de Vest din Timișoara a fost reprezentată prin Directorului tânărului dar foarte activului Centru de Studii Americane, Prof. Dr. Habil. Cristina Chevereșan și Secretarul Administrativ al CSAM, Lect. Dr. Gabriela Tucan. Cele două specialiste au supus atenției publicului și experților prezenți un studiu de caz dedicat evoluției Studiilor Americane la Timișoara, la aniversarea a douăzeci de ani de existență a programului masteral de profil. ”Two Decades of Teaching American Studies in Timisoara: Awareness-Raising and Community-Building across Disciplines” s-a intitulat prezentarea ce a făcut parte dintr-o secțiune incitantă a conferinței: Situating and Teaching American Studies in Algeria, Israel, Romania, and the Netherlands. Discuțiile asupra aspectelor pedagogice, funcționale, conceptuale și structurale ale domeniului, dar și asupra inițiativelor conexe, din necesarele sfere ale cercetării, diseminării și outreach-ului au continuat mult după încheierea lucrărilor în sine, rezultând astfel multiple idei de colaborare și continuare a conversației inter- și trans-culturale între participanți cu interese de studiu similare.
Centrul de Studii Americane al UVT, la Fulbright Orientation Days
În perioada 25-27 septembrie 2024, Directorul Centrului de Studii Americane, Prof. Dr. Habil. Cristina Chevereșan (alumn și ambasador Fulbright), și secretarul științific al CSAM, Asist. Dr. Loredana Bercuci (alumn Fulbright), au reprezentat Universitatea de Vest din Timișoara la activitățile de orientare a lectorilor americani Fulbright care vor activa pe parcursul anului 2024/2025 în 14 universități din România. Cei peste treizeci de participanți americani au avut o agendă plină.
Pe 25 septembrie, lectorii ETA (English Teaching Assistant) s-au întâlnit cu mentorii care le vor fi alături de-a lungul experienței lor în instituțiile românești. Reprezentantele UVT le-au întâmpinat oficial pe cele două tinere profesoare ce se vor alătura echipei de Studii Americane a FLIFT, Esther Heymans (Saint Edward’s University, TX) și Shrika Madivanan (University of Georgia, GA), lor urmând a li se adăuga în semestrul al II-lea Prof. Eric Fretz (Regis University, CO).
Pe 26 septembrie, dna Cristina Chevereșan a avut onoarea să se afle în echipa de întâmpinare a profesorilor și cercetătorilor americani, adresând un cuvânt de bun venit din partea Alumnilor Fulbright alături de Excelența Sa Kathleen Ann Kavalec (Ambasador SUA în România), Prof. Mircea Dumitru, Director Executiv al Comisiei Fulbright Româno-Americană și dl. Andrei-Cosmin Luca, Director al Direcției pentru Diplomație Culturală, Educație și Știință. La rândul său, d-na. Loredana Bercuci a pregătit și susținut o prezentare aplicată și elocventă a vieții academice românești, alături de Conf. Dr. Habil. Mihai Bogdan Iovu de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
Evenimentele organizate la sediul Comisiei Fulbright s-au încheiat cu o recepție în onoarea bursierilor americani, găzduită de Excelența sa Kathleen Ann Kavalec și Mark Taplin
Participare CSAM la Salzburg Global Seminar
În urma câștigării unei burse de cercetare, Dr. Raluca-Andreea Petruș a participat la prestigiosul Salzburg Global Seminar, organizat la Schloss Leopoldskron, în Austria, în perioada 18-22 septembrie, cu tema Crossing the Pacific: The Asian American Experience in US Society and Discourse.
Organizat pentru prima dată în 1947, Salzburg Global Seminar este un eveniment care aduce împreună experți preocupați de studiul istoriei, profesioniști din domeniul științelor politice, juridice, filologiei, directori și reprezentanți ai programelor guvernamentale și non-guvernamentale din Statele Unite ale Americii, Europa și Asia, dezbat idei consacrate și tendințe noi, într-un format interdisciplinar și interactiv. Aceste discuții facilitează conexiuni internaționale, între instituții publice și private, în sfera studiilor americane și nu numai.
În cadrul ediției Crossing the Pacific: The Asian American Experience in US Society and Discourse, Dr. Raluca-Andreea Petruș a reprezentat Universitatea de Vest din Timișoara ca membră a Centrului de Studii Americane (CSAM) și a condus o discuție interdisciplinară pe tema reprezentării drepturilor civile și identității în literatura japonezo-americană a secolelor XX și XXI, literatură care aduce în prim-plan subiectul încarcerării în masă, pe criterii etnice, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Analiza Self-Portrayals in the Literature of the Detention Camps for Japanese Americans a avut loc în prezența numeroșilor invitați din Statele Unite ale Americii, Europa și Asia, invitați care au apreciat analiza riguroasă și bine-documentată a cercetătoarei. Printre acești distinși invitați s-au numărat și descendenți ai etnicilor japonezi încarcerați pe baze rasiale între 1941-1946. Aceștia au contribuit la expunerea istorico-literară a cercetătoarei prin mărturii cu privire la experiențele carcerale directe ale strămoșilor lor și impactul experienței moștenite asupra urmașilor de a doua, a treia și a patra generație.
Culture Jamming și discurs vizual: o întâlnire cu David Gracon (Fulbright Scholar) în cadrul Centrului de Studii Americane
Studenții anului I de la masteratul de Studii Americane au avut prilejul să-l întâlnească online, în data de 10 mai, în cadrul cursului de Cultură populară americană: Discursuri și identități, pe Dr. David Gracon, Fulbright Scholar la Universitatea Transilvania din Brașov.
Dr. David Gracon, afiliat la Universitatea Gonzaga din SUA, este specialist în studii media abordate din perspectivă critică și desfășoară în România un proiect de educație pe media literacy. La invitația titularelor de curs, Dr. Irina Diana Mădroane și Fulbright Scholar Nancy Pellegrino, Dr. Gracon a ținut o prelegere interactivă despre culture jamming în discursul vizual din spațiul cultural american, invitându-i să reflecteze asupra strategiilor semiotice folosite de organizații media (revista Adbusters), activiști și artiști (The Yes Men, Banksy) pentru a stimula gândirea critică și a opune rezistență unor practici nocive din societatea de consum contemporană. Evenimentul s-a desfășurat cu susținerea Centrului de Studii Americane (CSAM) al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.
Finalul activităților din cadrul Fulbright Alumni Institutional Development Grant
Luna aprilie 2024 marchează finalul activităților din cadrul Fulbright Alumni Institutional Development Grant, câștigat și derulat de Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.
Astfel, cu ocazia celei de-a 28-a ediții a ”Symposium of Students in English”, UVT a găzduit două conferințe de excepție în cadrul cărora au fost invitați să le vorbească studenților dl. Werner Sollors, Professor of English, Emeritus la Harvard University și DHC al UVT, respectiv dl. Christopher Danielson, Montana Technological University, actualmente profesor Fulbright la Universitatea din Pecs, Ungaria.
Ambii profesori au petrecut o săptămână la Universitatea de Vest din Timișoara, alături de specialiștii în Studii Americane, studenții, masteranzii, doctoranzii și colegii acestora. Fiecare a avut o întâlnire de lucru aplicată, de tip workshop, cu membrii CSAM, cei doi susținând conferințe plenare la Simpozionul Studenților Angliști, organizat anual de Colectivul de Limba și Literatura Engleză al Facultății de Litere, Istorie și Teologie. Prelegerile urmate de întrebări și răspunsuri au fost moderate de Directorul CSAM, prof. univ. dr. habil. Cristina Chevereșan și, fiind deschise tuturor celor interesați, publicul a fost invitat la reflecție pe teme incitante, de actualitate în domeniul de cercetare vizat.
Pe data de 12 aprilie, prof. Sollors a deschis lucrările Simpozionului cu o conferință plenară despre ”Edward Steichen’s The Family of Man. Looking at the Photographs and Remembering a Visit to the Exhibition”. În aceeași după-amiază, prof. Danielson a vorbit despre ”Black and White on the Silver Screen. The Civil Rights Movement and Hollywood Film”.
Astfel de evenimente reprezintă un prilej deosebit pentru studenți de a intra în contact direct cu specialiști în studii americane și de a se familiariza cu aspecte specifice ale acestui domeniu.
Fulbright Alumni Institutional Development Grant al Centrului de Studii Americane LIT/UVT, la apogeu
Luna aprilie 2024 marchează finalul activităților din Fulbright Alumni Institutional Development Grant câștigat și derulat de Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie (https://csam-uvt.e-uvt.ro/). Desfășurat pentru prima dată în universități românești selectate prin concurs, proiectul timișorean intitulat Researching America from Timisoara 2023. Community-Building, Innovation, Internationalization este coordonat de către Prof. Univ. Dr. Habil. Cristina Chevereșan, Director CSAM, și Asist. Dr. Loredana Bercuci, secretar științific CSAM. Ultimii invitați de marcă așteptați la UVT pentru a se imersa în comunitate și a contribui la evenimentele de mare vizibilitate și impact ale Facultății de Litere, Istorie și Teologie sunt Werner SOLLORS, Professor of English, Emeritus la Harvard University și DHC al UVT și Christopher DANIELSON, Montana Technological University, actualmente profesor Fulbright la Universitatea din Pecs, Ungaria.
Ambii profesori vor petrece o săptămână la Universitatea de Vest din Timișoara, alături de specialiștii în Studii Americane, studenții, masteranzii, doctoranzii și colegii acestora. Fiecare va avea o întâlnire de lucru aplicată, de tip workshop, cu membrii CSAM, ambii susținând conferințe plenare la Simpozionul Studenților Angliști, organizat anual de Colectivul de Limba și Literatura Engleză al Facultății de Litere, Istorie și Teologie. Prelegerile urmate de întrebări și răspunsuri vor fi moderate de Directorul CSAM, Prof. Univ. Dr. Habil. Cristina Chevereșan și, fiind deschise tuturor celor interesați, vor invita publicul la reflecție pe teme incitante, de actualitate în domeniul de cercetare vizat. Pe data de 12 aprilie, orele 9.45-10.45, Prof. SOLLORS va deschide lucrările Simpozionului cu o conferință plenară despre Edward Steichen’s The Family of Man. Looking at the Photographs and Remembering a Visit to the Exhibition. În aceeași după-amiază, între 14.30 și 15.30, Prof. DANIELSON va vorbi despre Black and White on the Silver Screen. The Civil Rights Movement and Hollywood film. Ambele conferințe se vor desfășura în amfiteatrul A01. Intrarea este liberă.
Schimb de experiență YALE – UVT la Centrul de Studii Americane (Fulbright Institutional Development Grant)
Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara găzduiește cea de a doua săptămână de activități a proiectului Fulbright Institutional Development Grant la UVT, Researching America from Timisoara 2023. Community-Building, Innovation, Internationalization, coordonat de către Prof. Univ. Dr. Habil. Cristina Chevereșan, Director, și Asist. Dr. Loredana Bercuci, secretar științific CSAM. Invitata acestei serii este Dr. Kaete O’Connell de la Yale University, Director Adjunct al Brady-Johnson Program in Grand Strategy și lector în domeniul Global Affairs.
Activitățile derulate cu succes la finalul săptămânii trecute propuse s-au adresat specialiștilor în Studii Americane, studenților, masteranzilor, doctoranzilor în domeniu, dar și comunității extinse a Facultății și Universității. Workshop-ul pregătit pentru membrii CSAM a tratat teme concrete de abordare în cercetarea umanistă din punct de vedere al publicării de lucrări de impact (Presses, Proposals, Publications. Writing for the Right Audience), în vreme ce prelegerea publică din 16 martie, ora 9.40, Amfiteatrul A01, Food Diplomacy. A Cross-Disciplinary Approach to Foreign Affairs, a oferit un periplu fascinant printre modurile în care alimentele, retorica și educația culinară în sine au jucat un rol determinant în varii episoade ale istoriei Statelor Unite în context global.
Fulbright Visiting Scholar: Final de proiect
În primul semestru al anului universitar 2023/2024, Conf. univ. dr. Irina Diana Mădroane, de la Departamentul de Limbi și Literaturi Moderne al Facultății de Litere, Istorie și Teologie, a desfășurat o mobilitate de cercetare în SUA, în calitate de Fulbright Visiting Scholar, o bursă prestigioasă obținută în urma competiției anuale organizate de Comisia Fulbright Româno-Americană. Proiectul său, intitulat „Discourse, Rhetoric and the Enactment of Citizenship in Alternative Media”, a fost găzduit de Departamentul de Artele Comunicării de la Universitatea Wisconsin-Madison, care se află în topul ierarhiei universităților publice americane (mentor: Prof. Robert Asen). Pe parcursul bursei, Conf. univ. dr. Irina Diana Mădroane s-a integrat în comunitatea academică de la Universitatea Wisconsin-Madison, participând la diverse evenimente și la întâlnirile seminarului „Rhetoric, Politics, and Culture”, unde a ținut o prelegere invitată despre discurs și participare civică în presa alternativă din sfera publică americană și românească.
Interviurile și discuțiile pe care le-a purtat cu profesori, redactori și jurnaliști din presa locală și regională din Wisconsin și Michigan, observația etnografică și consultarea bazelor de date au contribuit la înțelegerea aprofundată a obiectului său de studiu. Acesta vizează stiluri și discursuri jurnalistice orientate spre implicare civică în comunități, colaborare cu sursele, reprezentare echitabilă și modalități de depășire a polarizării. Asemenea practici fac parte dintr-o paradigmă emergentă în jurnalismul american, care își propune să rezolve o criză de încredere în presă și, în corelație, o criză a democrației, care se poate observa în toată lumea. Alte evenimente la care Conf. univ. dr. Irina Diana Mădroane a reprezentat Universitatea de Vest din Timișoara sunt două conferințe în domeniul proiectului (Chicago, octombrie 2023; Washington D.C., noiembrie 2023) și un seminar Fulbright de dezvoltare profesională (Cleveland, decembrie 2023), unde a avut ocazia să cunoască cercetători și profesori cu care intenționează să colaboreze în viitor.
O bursă Fulbright presupune, de asemenea, o experiență culturală profundă, deoarece le oferă bursierilor șansa de a cunoaște societatea americană prin imersiune în comunitate și participare la viața de zi cu zi. În Madison, Wisconsin, asta poate să însemne mersul la piața volantă din jurul Capitoliului de Stat, unde fermierii americani vând uneori soiuri românești de usturoi alături de cârnați din carne de bizon, la meciuri de hochei, când afară sunt temperaturi de -20 de grade Celsius, la expozițiile inedite de la muzeele de artă („Contemporary African Art from the Chazen Collection”) și la instituțiile publice marcante, unde locuitorii au acces la dezbateri de interes civic. Mai poate să însemne participarea la întâlniri ale politicienilor sau artiștilor cu publicul american, la concerte devenite iconice, cum este cel de Crăciun, la Overture Center, și la sărbători naționale precum Ziua lui Martin Luther King Jr. (15 ianuarie), unde membrii comunităților diverse din Wisconsin se reunesc ca să intoneze împreună cântecele din timpul mișcării pentru drepturi civile și să discute cum ar trebui continuată lupta pentru dreptate socială. Ca orice oraș american, Madison are o istorie și un specific proprii. Este, în același timp, un micro-univers care întruchipează societatea americană, cu problemele sale, de la polarizare la contrastul dintre suburbiile gentrificate și zonele sărace, marcate de o istorie a discriminării, dar și cu părțile sale deosebite: un spirit comunitar ieșit din comun, un ritm liniștit al vieții și un amestec de cele mai multe ori armonios de culturi, care include o comunitate mică de români stabiliți în America.
La final de proiect, Conf. univ. dr. Irina Diana Mădroane revine la Universitatea de Vest din Timișoara cu dorința de a le împărtăși experiența Fulbright studenților și colegilor, și de a deschide noi direcții de cercetare în baza proiectului care a condus-o în spațiul universitar american.
Directorul Centrului de Studii Americane: Keynote Speaker la Conferința Internațională a Facultății de Limbi și Literaturi Străine de la Universitatea din București
În perioada 23-25 noiembrie 2023, Universitatea din București a găzduit Conferința Internațională a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, care s-a adresat deopotrivă cadrelor didactice, doctoranzilor și cercetătorilor independenți. Concentrându-se pe domeniile Filologie și Studii culturale, cele două zile pline de evenimente au adus în prim plan opt ateliere tematice: 1. Varietăți hibride recente ale limbii române rezultate din contactul cu alte limbi; 2. Filologie și poetici. Canonul clasic al limbii prin literatură și literatura ca limbaj inventat; 3. Deutsch-rumänische Begegnungen in Sprache und Kultur; 4. Workshop on War Poetry; 5. Critical Approaches to Food and Drinks in Literature; 6. The Oneiric Factor in Literature and Arts; 7. Crosslinguistic Perspectives on Partitivity and Related Phenomena; 8. Visibility in Translation and Terminology.
Directorul Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, Prof. Dr. Habil. Cristina Chevereșan, a făcut parte dintre vorbitorii invitați care au susținut conferințe în plen, alături de Matthias Bauer (Universität Tübingen), Sabine Koesters Gensini (Sapienza Università di Roma), Hélène Maurel-Indart (Université de Tours), Michaela Rückl (Universität Salzburg), Vasiliki Tsakona (National and Kapodistrian University of Athens), Julian Weiss (King’s College London), Angelika Zirker (Universität Tübingen). Prelegerea extrem de bine primită de public s-a intitulat The Other Roth: Exploring Central Europe și a dat naștere unei serii de discuții necesare referitoare la dialogurile culturale transatlantice și actualitatea lor.
”Thanksgiving” la Centrul de Studii Americane
Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Filologie a lansat vineri, 24 noiembrie, ora 18, sala 248, o invitație specială prin intermediul lectorilor Fulbright, Nancy Pellegrino și Oleander Artemis, care au organizat Thankful Traditions, o lecție interactivă despre istoria și practica sărbătorii americane a recunoștinței (Thanksgiving).
Participanții au avut ocazia de a învăța despre prima asemenea celebrare și contextul său în istoria colonială a Statelor Unite, înainte de afla detalii despre obiceiurile moderne - de la mese tradiționale până la servicii în beneficiul comunității. Toți participanții au fost invitați să confecționeze obiecte specifice acestei sărbători (“hand turkeys”, “disguised turkeys”).
Prima săptămână de Fulbright Institutional Development Grant la Centrul de Studii Americane al UVT
Săptămâna 14-21.10.2023 a marcat debutul proiectului Fulbright Institutional Deveopment Grant la UVT, intitulat Researching America from Timisoara 2023. Community-Building, Innovation, Internationalization și coordonat de către Prof. Univ. Dr. Habil. Cristina Chevereșan, Director al Centrului de Studii Americane și Asist. Dr. Loredana Bercuci, secretar științific al CSAM. Prima invitată, Assoc. Prof. Cristina STANCIU, Director al Humanities Research Center de la Virginia Commonwealth University s-a întâlnit cu specialiștii în Studii Americane, studenții, masteranzii, doctoranzii și colegii acestora.
Workshop-ul organizat special pentru membrii CSAM, A Research Center in the Humanities: Opportunities and Challenges, a inclus discuții aplicate, comparative, despre rolul, aspirațiile, activitățile, potențialul și provocările instituționale ale unui centru de cercetare din sfera științelor umaniste, în era inter- și trans-disciplinarității.
Întâlnirea Prof. Stanciu cu membrii comunității extinse a avut loc vineri, 20 octombrie, ora 13, în amfiteatrul A01 (https://www.facebook.com/uvtmediahub/videos/7056914267685588/). Prelegerea urmată de o sesiune animată de întrebări și răspunsuri a fost moderată de Prof. Univ. Dr. Habil. Dana Percec. Tema aleasă, The Legacy of Residential Schools in Native North American Literature and Culture, a stârnit atât interesul, cât și curiozitatea publicului. Acesta a fost format preponderent din specialiști în Studii Americane, profesori și studenți, dar a inclus și participanți din alte domenii și de la alte Facultăți ale UVT, ceea ce evidențiază inițiativa CSAM drept una menită să creeze noi platforme de dialog transatlantic la nivelul întregii universități.
Fulbright Institutional Development Grant debutează la Centrul de Studii Americane al UVT
În primăvara anului 2023, Comisia Fulbright din România a lansat în premieră o competiție pentru un număr limitat de granturi de dezvoltare instituțională, destinată alumnilor programului Fulbright din universitățile românești.
Această linie de finanțare vizează consolidarea de parteneriate de lucru între profesori și cercetători români și colegii lor din Statele Unite, inițierea de proiecte comune, internaționalizarea programelor de studiu și cercetare și stabilirea de noi modalități de colaborare, reciproc benefice. Universitatea de Vest din Timișoara se află printre câștigători, prin intermediul Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.
Proiectul intitulat Researching America from Timișoara 2023. Community-Building, Innovation, Internationalization este coordonat de către Prof. Univ. Dr. Habil. Cristina Chevereșan, Director CSAM și Asist. Dr. Loredana Bercuci, secretar științific CSAM.
Prima invitată este Assoc. Prof. Cristina STANCIU, Director al Humanities Research Center de la Virginia Commonwealth University, care va petrece o săptămână la Universitatea de Vest alături de specialiștii în Studii Americane, studenții, masteranzii, doctoranzii și colegii acestora. Pe lângă workshop-ul organizat special pentru membrii CSAM (A Research Center in the Humanities: Opportunities and Challenges), aceasta se va adresa și comunității extinse vineri, 20 octombrie, ora 13, în amfiteatrul A01. Prelegerea urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri va fi moderată de Prof. Univ. Dr. Habil. Dana Percec și va avea o temă incitantă în domeniul de studiu și cercetare vizat: The Legacy of Residential Schools in Native North American Literature and Culture.
Centrul de Studii Americane @ Fulbright Orientation 2023
În perioada 27-29 septembrie 2023, Universitatea de Vest din Timișoara a participat activ la evenimentul Fulbright Orientation Days, organizat de Comisia Fulbright la București pentru întâmpinarea și inițierea lectorilor americani ce vor petrece anul academic 2023-2024 în instituții de învățământ superior din România.
Directorul Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie, Prof. Dr. Habil. Cristina Chevereșan, s-a întâlnit cu tinerii cercetători și asistenți de predare, cărora le-a prezentat oportunitățile oferite de UVT, atât în calitate de instituție-gazdă pentru derularea activităților didactice din cadrul burselor câștigate, cât și ca partener pentru potențiale proiecte de colaborare suplimentare. Doisprezece mentori din toate colțurile țării au interacționat cu participanții în sesiuni față-în-față și online, menite să le asigure integrarea armonioasă în mediul universitar românesc și o experiență benefică atât pe perioada granturilor, cât și pe termen mediu și lung.
Programul de Studii Americane al UVT le urează bun venit lui Nancy Pellegrino și Oleander Reagan-Artemis, ce se alătură entuziast echipei locale de specialiști în domeniu.
Lansare de carte
Editura Universității de Vest din Timișoara, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” și Centrul de Studii Americane vă invită marți, 9 mai, de la ora 18:00, la un nou eveniment cultural din seria „Cartea de marți” – o dezbatere interesantă și provocatoare pornind de la volumul READING AMERICA IN EUROPE 2022: ON CRISIS, CHALLENGE, AND RESILIENCE, coordonat de Cristina Chevereșan, Cristina Băniceru și Alexandru Oravițan.
Invitații evenimentului sunt:
Cristina Chevereșan, editorul coordonator al volumului
Cristina Băniceru, editor invitat
Alexandru Oravițan, editor invitat
Gina Leuștean
Alexandru Pîrciu
The American Film Showcase: Ambasada SUA a adus filmul documentar american la UVT
În după-amiezile zilelor de joi, 6 aprilie și vineri, 7 aprilie 2023, în amfiteatrul A11 al Universității de Vest din Timișoara, membrii comunității academice, profesori și studenți ai tuturor facultăților UVT, alături de cei ai programului de Studii Americane, au avut ocazia să participe la Zilele Documentarului American, eveniment propus în premieră în acest format Universității de Vest din Timișoara de către Ambasada SUA la București și American Film Showcase, în colaborare cu Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a UVT. Programul celor două zile a inclus cinci documentare (The Social Dilemma, The Antidote, $avvy, Trust Me și Tina) cu subiecte dintre cele mai diverse, incitante și actuale. Proiecția primului documentar a fost acompaniată de o scurtă sesiune Q&A cu reprezentanta filmului, regizoarea Julia Hoppock, moderată de prof. univ. dr. habil. Cristina Chevereșan, directorul Centrului de Studii Americane.
Evenimentul desfășurat în limba engleză a inclus prezentări ale fiecărui film înaintea proiecției, realizate de Julia Hoppock, acompaniată de prof. univ. dr. habil. Cristina Chevereșan, asist. univ. dr. Loredana Bercuci și asist. cerc. dr. Alexandru Oravițan. Peliculele au beneficiat de subtitrare în limba română și au generat discuții și reacții de durată în cadrul comunității.
Directorul Centrului de Studii Americane al UVT la conferința aniversară Philip Roth@90 (Newark, New Jersey, SUA)
Organizată de prestigioasa organizație Philip Roth Society, conferința Roth@90 a avut loc între 15 și 17 martie 2023 în Newark, New Jersey (locul de naștere al celebrului scriitor american), în avanpremiera amplului Festival Roth Unbound (17-19 martie, Newark Public Library). Centrul de Studii Americane al UVT a fost reprezentat prin directorul său, prof. dr. habil. Cristina Chevereșan, care a împărtășit specialiștilor de renume în studiul operei rothiene o serie de considerații de actualitate despre necesitatea reconsiderării afinităților central-europene ale autorului. Eforturile acestuia de a înțelege, traduce, promova, intervieva, aduce în prim-planul atenției publicului american de acum jumătate de secol scriitori central- și est-europeni (în special prin intermediul colecției Writers from the Other Europe) capătă un nou sens în contextul regional, (trans)continental și mondial al unui an 2022/2023 al marilor tulburări, confruntări și redefiniri de concepte și realități culturale și civilizaționale.
Prezența românească la eveniment a fost extrem de apreciată, ea alăturându-se unei serii de nume sonore ale criticii americane de astăzi - Ira Nadel, Matthew Shipe, Aimee Pozorski, William Connell, Steven Zipperstein, Debra Shostak, Victoria Aarons, Andy Connolly, Miriam Jaffe ș.a, -, precum și unor autori inspirați în propria operă de scrierile și personalitatea lui Philip Roth, precum Alexandra Marshall, Elisa Albert sau brazilianul Felipe Franco Munoz.
The Fulbright Lectures
Alumn Harvard la Centrul de Studii Americane. Proza scurtă contemporană în prim-plan
Cunoscuta serie The Fulbright Lectures continuă la Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie al Universității de Vest din Timișoara, care a avut privilegiul de a o invita la Timișoara pe May Hong, Lector Fulbright la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu în anul universitar 2024-2025. Pe data de 23 noiembrie 2024, aceasta a susținut în fața masteranzilor de anii I și II Studii Americane, reuniți în amfiteatrul A12, o prelegere interdisciplinară ancorată în proza scurtă a autorului George Saunders, laureat al unora dintre cele mai prestigioase premii literare la nivel mondial, precum Folio Prize și Booker Prize. Gazdă și moderator principal al întâlnirii la care au participat și doctoranzi în domeniu a fost Asist. Dr. Alexandru Oravițan, membru fondator al CSAM, alături de Prof. Dr. Habil. Cristina Chevereșan, Director CSAM și Lectorul Fulbright Esther Heymans.
„Postmodern Alienation and Absurdism in George Saundersʼ Sticks” a vizat intersecția dintre literatură și artele vizuale, teme ale absurdului și alienării, atât de relevante și prezente în societatea contemporană. Printr-o abordare interactivă, May Hong a reușit implicarea publicului în creionarea unor grile de lectură interdisciplinară, incitante și provocatoare dincolo de practicile și rutina sălii de seminar. Evenimentul a inclus discuții libere, favorizând puterea dialogului de a crea punți interculturale și pedagogice valoroase. Centrul de Studii Americane și Comisia Fulbright Româno-Americană continuă astfel un parteneriat de succes și impact în dezvoltarea competențelor-cheie impuse de standardele comunității academice din UVT, racordată la cele mai recente tendințe de abordare interculturală din spațiul occidental.
Arta cinematografiei la Centrul de Studii Americane: prelegeri și workshopuri cu Matthew Myers, Profesor Fulbright
Pe 14-15 noiembrie 2024, în deja consacrata serie The Fulbright Lectures, Centrul de Studii Americane al Universității de Vest din Timișoara a avut onoarea de a-l avea ca invitat pe Matthew Myers, Profesor Fulbright 2024/2025 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Regizor multipremiat, cu o vastă experiență ca director de imagine, expert în domeniul filmelor documentare, televiziunii și publicității, acesta s-a adresat atât masteranzilor din cadrul programelor de Studii Americane și Teoria și Practica Traducerii, cât și doctoranzilor implicați în domenii conexe temelor de discuție propuse.
Cele două întâlniri au avut drept subiect principal modalitățile prin care directorii de imagine reușesc să dea viață scenariilor cinematografice (”How Cinematographers Bring Scripts to Life”), amfitrioana fiind Conf. Dr. Eliza Filimon, cu suportul tehnic asigurat de Lect. Dr. Adrian Cîntar. Directorul Centrului de Studii Americane, Prof. Dr. Habil. Cristina Chevereșan, l-a prezentat pe distinsul invitat participanților, de organizarea vizitei acestuia la CSAM ocupându-se Secretarul Administrativ al Centrului, Lect. Dr. Gabriela Tucan. Remarcabile prin conținut și structură, prelegerile au abordat aspecte tehnice din domeniul cinematografiei, exemplificate cu studii de caz relevante din filme ori scenarii. În completare, workshop-urile de final au oferit studenților oportunitatea de a aplica practic instrumente specifice scrierii de scenarii și de a interacționa cu software-uri de ultimă generație. Astfel, CSAM și Comisia Fulbright Româno-Americană au oferit încă o dată masteranzilor LIFT o experiență valoroasă, cu ajutorul căreia pot să-și descopere și formeze abilitățile necesare unei cariere în scenaristică ori cinematografie.
”The Fulbright Lectures” continuă la Centrul de Studii Americane
Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat o nouă întâlnire pentru comunitate din seria THE FULBRIGHT LECTURES (2023-2024) în colaborare cu Comisia Fulbright Româno-Americană, pe data de 9 decembrie 2023 (ora 9:40, sala 248).
Prelegerea a fost susținută de prof. dr. Kai Schafft de la prestigioasa instituție Pennsylvania State University, unde acesta este directorul Centrului pentru Educație și Comunități Rurale (Center on Rural Education and Communities).
Tema prelegerii a fost ”Mobilizing Rural Resentment through Cultural Trauma: The Cultural and Structural Roots of Spatial and Ideological Divides in America” (Mobilizarea nemulțumirii prin trauma culturală. Rădăcinile spațiale și ideologice ale diviziunilor politice din America). A fost examinată relația dintre ideologie și spațiile rurale/ urbane în S.U.A., precum și legătura acesteia cu trauma culturală. Discuția s-a concentrat pe similaritățile dintre mișcarea MAGA a lui Donald Trump și mișcări similare din Europa centrală.
Au participat la eveniment studenții de anii I și II ai Masteratului Studii Americane, doctoranzi în Studii Americane și lectori Fulbright afiliați mai multor universității din România, aflați la UVT pentru întâlnirea de iarnă a bursierilor Comisiei, găzduită pentru al doilea an consecutiv de instituția noastră.
Workshop-uri de istorie americană, cu Prof. Dr. Steven Conn (Fulbright Specialist)
Vineri, 24 martie 2023 (orele 13-14.30, sala 248), Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat workshop-ul “Movies as Historical Sources.” Acesta a fost susținut de Prof. Dr. Steven Conn, profesor W.E. Smith, specialist în istorie intelectuală la Universitatea Miami din Oxford, Ohio, S.U.A. Masteranzii și doctoranzii în Studii Americane s-au bucurat de expertiza și entuziasmul invitatului, care le-a oferit o introducere in istoria americană, așa cum este ea prezentată în filme precum The Best Years of Our Lives (1946), The Deer Hunter (1978), Do the Right Thing (1989) sau Lincoln (2012). S-au discutat metode prin care filmele pot fi folosite ca surse primare sau secundare în Studiile Americane.
Cercetător de renume, Steven Conn a publicat cărți precum Nothing Succeeds Like Failure: The Sad History of American Business Schools (Cornell University Press, 2019), Americans Against the City: Anti-Urbanism in the Twentieth Century (Oxford University Press, 2014), To Promote the General Welfare: The Case for Big Government (Oxford University Press, 2012). Cea mai recentă carte a autorului, The Lies of the Land: Seeing Rural America for What It Is - and Isn't (Univ. of Chicago Press, în curs de publicare), va fi promovată în premieră la Universitatea de Vest din Timișoara. Evenimentul a fost organizat prin proiectul Fulbright Specialist P008194, coordonat de asist. univ. dr. Loredana Bercuci, secretar științific al CSAM. Activitățile din cadrul acestui proiect continuă luni, 27 martie 2023 (orele 18-19.30, sala 201), cu workshop-ul adresat profesorilor și doctoranzilor programului de Studii Americane - ”Rural Crisis and American Politics”.
„Despre rolul femeii scriitor în cultura și societatea globală” - Turneu național al scriitoarelor americane la Centrul de Studii Americane
Vineri, 3 martie 2023 (orele 13:00-14.30, sala 248), Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a găzduit turneul de lectură organizat de Ambasada SUA în România cu ocazia Black History Month și Women’s History Month.
Masteranzii, doctoranzii și cadrele didactice UVT din domeniul Studiilor Americane au avut ocazia să întâlnească trei autoare americane cu preocupări susținute în direcția promovării drepturilor omului, activismului civic și egalității de șanse. Brenda Flanagan (Edward Armfield Sr. Professor of English la Davidson College), Monica Cure (poetă și scriitoare româno-americană, traducătoare și specialistă în comunicare) și Nina Smart (activistă pentru drepturile omului, sociologă și autoare) au citit din propriile creații, au împărtășit experiențe și, prin dialogul liber cu publicul, au creat conexiuni între literatură și elemente cultural-istorice extrem de relevante pentru înțelegerea completă a circumstanțelor și tipurilor de trăiri ce generează, adeseori, scrieri de real impact social, nu doar artistic.
Amfitrionii și facilitatorii evenimentului au fost prof. dr. habil. Cristina Chevereșan, Directorul Centrului de Studii Americane, și asist. cerc. dr. Alexandru Oravițan, membru activ al CSAM și coordonator al activităților de practică de cercetare din cadrul programului masteral de Studii Americane.
The Fulbright Lectures continuă la Centrul de Studii Americane al LIT
Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat sâmbătă, 10 decembrie 2022, în sala 328, o nouă prelegere invitată din seria THE FULBRIGHT LECTURES (2022-2023), în parteneriat cu Comisia Fulbright Româno-Americană. Prelegerea a fost susținută de Assoc. Prof. Dr. Sarah BROWN de la University of Memphis, Statele Unite ale Americii. Aceasta activează în acest an ca lector Fulbright la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde predă cursuri de actorie, scrie și regizează piese de teatru.
Sarah Brown se concentrează pe „site-specific theater” ca gen dramatic, piesele sale fiind puse în scenă în țări precum Israel, Turcia, S.U.A., Canada, Marea Britanie și România. Cea mai recentă, „A Secret about Joy,” a avut premiera pe 24 iunie 2022 în cadrul Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu și s-a desfășurat în Sinagoga Mare din Sibiu, transformând acest spațiu într-un personaj în sine. Sarah Brown le-a vorbit studenților programului de Studii Americane al Universității de Vest din Timișoara despre procesul de scriere și regizare a acestei piese, inspirată de povestea bunicilor invitatei: evrei din Basarabia ce au emigrat în Statele Unite la sfârșitul secolului al XIX-lea. Emoționanta prelegere s-a încheiat cu o discuție despre asemănările și diferențele dintre culturi, despre importanța scrierii creative și despre rolurile de gen în învățământul și teatrul românesc.
THE FULBRIGHT LECTURES debutează la Centrul de Studii Americane al LIT
Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat primele două prelegeri invitate din seria THE FULBRIGHT LECTURES (2022-2023), în colaborare cu Comisia Fulbright Româno-Americană.
Prelegerile au fost susținute de Conferențiar Dr. Leah PERRY de la universitatea SUNY Empire State College din New York, Statele Unite ale Americii. Leah Perry activează în acest an ca lector Fulbright la Universitatea din București, unde predă cursuri de literatură și cultură americană, axate preponderent pe studiile de gen. Cea mai recentă carte a invitatei este The Cultural Politics of U.S. Immigration: Gender, Race, and Media, publicată de New York University Press în 2016.
Prima prelegere, ”Food, Farming, Fat and National(ist) Dyspepsia: Revolting Indigenous and Racialized Immigrant Foodways” s-a desfășurat vineri, 11 noiembrie 2022, ora 14.40, sala 328, în cadrul programului masteral de Studii Americane. A doua prelegere, cu tema „Introduction to U.S. Foodways, Gender, and Race” a avut loc luni, 14 noiembrie 2022, ora 11, sala 205, în cadrul unui curs opțional, Cultură și civilizație americană.
Vizita ofițerului politic al Ambasadei S.U.A. la LIT
Joi, 10 noiembrie 2022, la ora 13:30, în sala 203, Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat o întâlnire cu ofițerul politic al Ambasadei S.U.A., Alexandra Shema, și studenți ai facultății. Tema întâlnirii a fost „Eforturile guvernului S.U.A. de a promova dreturile omului.”
Alexandra Shema reprezintă Ambasada S.U.A. din București, ocupându-se de problematici conexe drepturilor omului. A fost director adjunct responsabil de probleme economice și politice în Chișinău, ofițer pentru drepturile omului în Paris și șef al serviciului de vize pentru imigranți în Guayaquil, Ecuador. Alexandra Shema și-a început cariera în cadrul Departamentului de Stat în iulie 2009 ca Presidential Management Fellow, activând ca analist în domeniul afacerilor externe pentru Biroul Federal de Inteligență și Cercetare, iar mai târziu ca funcționar responsabil de Belarus. Doamna Shema a absolvit un masterat de relații internaționale la Georgia Institute of Technology. Vorbește trei limbi străine: română, franceză și spaniolă.
În cadrul întâlnirii, studenții au avut șansa să pună întrebări despre activitățile diplomatice ale Ambasadei, dar și despre cultura americană. S-au discutat mai ales problematici generate de abateri de la drepturile omului în ambele țări și posibile soluții pentru aceste probleme.
THE American Studies Book & Movie Club
Clopotul de sticlă: A treia dezbatere American Studies Book & Movie Club 2024 în cadrul Centrului de Studii Americane al LIT
Marți, 26 martie, ora 19.30, sala 248, a avut loc întâlnirea lunară a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.
În cadrul evenimentului coordonat de lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci s-a discutat romanul semi-autobiografic al Sylviei Plath, Clopotul de Sticlă, scris sub pseudonimul Victoria Lucas.
Dezbaterea a fost moderată, ca de obicei, de persoana care a propus cartea, Lidia Mihai, studentă în anul II, Limbi și Literaturi Moderne, specializarea Română-Engleză. S-au discutat teme importante precum lupta crâncenă cu depresia a personajului principal, Esther Greenwood, dar și a autoarei, măcinată de același zbucium sufletesc, misoginismul internalizat ce bântuie eroina, metafora clopotului de sticlă, acea închisoare a minții din care Esther se zbate să iasă, contextul în care a fost scris romanul, neprielnic pentru o femeie care încearcă să jongleze cu cerințele impuse de o societate conservatoare, profund patriarhală, dar și cu dorința de a fi o scriitoarei apreciată și luată în serios.
Studenții au stabilit și legături de actualitate, oprindu-se asupra drepturilor femeilor din ce în ce mai fragile și mai greu de apărat în contextul radicalizării societății.
„The American Studies Book & Movie Club” continuă dezbaterile lunare cu filmul lui Tim Burton, Ed Wood
Marți, 27 februarie, ora 19.30, sala 248, a avut loc o nouă întâlnire a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie. În cadrul evenimentului coordonat de lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci s-a discutat filmul Ed Wood (1994), regizat de Tim Burton, unul dintre cei mai talentați și originali regizori de la Hollywood. Discuțiile au fost moderate de persoana care a propus filmul, Cornelia Karetta, studentă în anul I, Limbi și Literaturi Moderne, specializarea Engleză-Română.
Discuțiile au avut ca punct de plecare personalitatea reală a lui Ed Wood, considerat unul dintre cei mai slabi regizori din cetatea filmului american, un perdant șarmant, de un optimism naiv și de o incompetență legendară, jucat magistral de Johnny Depp, actorul fetiș al lui Tim Burton. Printre alte teme discutate s-au numărat prietenia neobișnuită dintre Béla Lugosi și Ed Wood, alegerea lui Burton de a face filmul alb-negru, fascinația regizorului pentru personaje stranii și neadaptate, pasiunea ascunsă a lui Wood pentru travestism, ce înseamnă experiența traumatică a eșecului artistic ș.a.
„Camera lui Giovanni”: Prima dezbatere ”American Studies Book & Movie Club 2024” în cadrul Centrului de Studii Americane al LIT
Marți, 9 ianuarie, ora 19.30, sala 207, a avut loc prima întâlnire din anul 2024 a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.
Dezbaterile din acest an au debutat cu romanul cult scris de James Baldwin în 1956, manifest și emblemă a literaturii LGBTQ+, Camera lui Giovanni. Discuțiile moderate de asist.dr. Loredana Bercuci au avut ca punct de pornire teme controversate, precum: homofobia internalizată, teama de intimitate, vină, rușine, ura de sine, autoamăgirea, legăturile complicate cu familia și religia, navigarea între două continente, cel american și cel european, negocierea între culturi, aparent diferite, Parisul, topos al libertății individuale, iubit de atâția expați americani celebri, printre care și James Baldwin, dar și al decadenței morale.
Dezbaterea s-a încheiat cu o analiză a titlului, metaforă a iubirii necondiționate, a dăruirii fizice totale, dar și a subconștientului, mereu negat și refulat, aflat într-un perpetuu conflict cu o societate conservatoare.
”The Truman Show”: noua dezbatere American Studies Book & Movie Club în cadrul Centrului de Studii Americane al LIT
Cea de-a doua întâlnire din noul an universitar a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, a avut loc marți, 5 decembrie, de la ora 19.30, în sala 248, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.
Filmul profetic The Truman Show (1998), scris de Andrew Niccol și regizat de Peter Weir, a fost alegerea studenților de această dată. Discuția moderată de Raul Săran, asistent de cercetare în cadrul Departamentului de Studii Românești, fost masterand și doctorand în Studii Americane și membru colaborator CSAM, a atins cele mai importante teme legate de film, precum: voyeurismul mediatic, obsesia pentru reality TV și pentru așa-zisa autenticitate, cât de reală sau fabricată poate fi „realitatea”, dependența de divertismentul pueril, pierderea liberului arbitru într-o lume distopică, controlată de media și consumerism.
Controversatul film a anticipat dependența actuală de rețelele de socializare, auto-expunerea constantă favorizată de acestea, paranoia supravegherii prin mijloace tehnologice tot mai avansate.
”THE American Studies Book & Movie Club” și-a reînceput activitatea la Centrul de Studii Americane, de Halloween
Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat marți, 31 octombrie 2023, ora 19.30, sala 248, prima întâlnire din acest an universitar a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub coordonarea lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci.
Cu ocazia oferită de sărbătoarea de Halloween, o parte dintre participanți au venit costumați în diverse personaje din întregul spectru pop-culture, ca să discute despre cărțile, filmele, serialele, jocurile video horror preferate, care i-au intrigat sau le-au ‘bântuit’ copilăria și adolescența.
Pe lângă membrii consacrați, la întâlnire au participat și studenți de la alte facultăți din cadrul UVT (FD, FEAA, FSP, FMI). Evenimentul s-a bucurat și de prezența lectorului Fulbright Oleander Reagan-Artemis, care predă în acest an la UVT poezie americană și cursuri practice de limba engleză. Invitata a exemplificat câteva dintre particularitățile sărbătorii de Halloween în cultura americană, precum faptul că, în SUA, vampirii nu mai sunt văzuți prin filtrul romanului Dracula de Bram Stoker, ci sunt mai degrabă asimilați cu personajele scriitoarei Anne Rice și cu misteriosul și emblematicul New Orleans.
Detectivii din Louisiana – sezonul 1: A patra dezbatere American Studies Book & Movie Club
Luni, 24 aprilie, ora 19.30, sala 248, a avut loc o nouă întâlnire a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.
De data aceasta, în cadrul evenimentului coordonat de lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci, s-a discutat primul sezon al serialului american Detectivii din Louisiana. Filmul a fost creat de Nic Pizzolatto, care semnează și scenariul, regizor fiind Cary Joji Fukunaga.
S-a dezbătut modul în care serialul abordează și deconstruiește clișeele genului detectivist, de la personajul polițistului dur și cinic până la atmosfera apăsătoare a mediului în care se plasează acțiunea propriu-zisă.
Serialul jonglează inteligent cu stilurile „hard-boiled” și „(neo)noir”, sub umbrela goticului specific sudului Statelor Unite ale Americii.
FIGHT CLUB: Noua dezbatere American Studies Book & Movie Club în cadrul Centrului de Studii Americane al LIT
Cea de-a patra întâlnire a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club a avut loc marți, 21 martie, ora 19.30, sala 248, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.
În cadrul evenimentului coordonat de lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci s-a discutat controversatul roman al lui Chuck Palahniuk, Fight Club, împreună cu adaptarea cinematografică din anul 1999 cu același nume, regizată de David Fincher și devenită ulterior un film-cult. Conform tradiției stabilite deja, discuțiile au fost moderate de persoana care a propus cartea, Dariana Sârca, studentă în anul II, Limbi și Literaturi Moderne, specializarea Engleză-Latină. Întâlnirea a fost una specială, dezbaterile beneficiind de prezența activă a reputatului Fulbright Specialist, Prof. Dr. Steven Conn, de la Universitatea din Miami. Printre temele de actualitate abordate s-au regăsit consumerismul, satira socială, capitalismul, modele toxice de masculinitate, frustrarea și refularea prin metode neconvenționale, care pot conduce, în timp, la violență și dezechilibru social.
„Orice, oriunde, oricând”: A doua dezbatere ”American Studies Book & Movie Club 2023” în cadrul Centrului de Studii Americane al LIT
Luni, 27 februarie, ora 19:30, sala 248, a continuat seria dezbaterilor de actualitate organizate sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie, în cadrul clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, coordonat de lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci. De data aceasta, studenții și îndrumătorii lor au luat drept punct de pornire a discuțiilor recentul film scris și regizat de Daniel Kwan și Daniel Scheinert, Orice, oriunde, oricând (2022), nominalizat la 11 premii Oscar pentru ediția Premiilor Academiei ce va avea loc pe 12 martie 2023 la Dolby Theatre din Los Angeles. Rolul de moderatoare a discuției a fost asumat de studenta Școlii Doctorale de Științe Umaniste, Karla Csürös, participanții fiind liberi să se implice în dezbateri cu propriile contribuții și să propună interpretări alternative ale peliculei menționate: provocatoare, ofertantă, cunoscută pentru melanjul postmodern de genuri – fantezie, parodie, sci-fi, acțiune, film de familie.
Prima dezbatere American Studies Book & Movie Club 2023 în cadrul Centrului de Studii Americane al LIT
Joi, 12 ianuarie 2023, ora 19.30, sala 248, a avut loc a doua întâlnire a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.
Sub îndrumarea lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci, cei aproximativ treizeci de studenți participanți au avut prima dezbatere aplicată asupra romanului Agathei Christie, „Zece Negri Mititei” (titlul original, ulterior schimbat din motive de corectitudine politică), carte aleasă prin vot, împreună cu adaptarea sa cinematografică americană din 1945. Discuția a fost moderată de Monica Țiu, studentă în anul I, Limbi și Literaturi Moderne, specializarea engleză-română, care a și propus romanul.
Pe lângă teme importante, personaje, clișee ori controverse legate de titlu, s-a discutat și despre genul literar al ficțiunii detectiviste și multiplele sale transformări, de la începuturile americane, reprezentate de goticul lui Edgar Allan Poe (care a influențat în bună măsură „Epoca de Aur” a ficțiunii polițiste britanice, a cărei figură emblematică este Agatha Christie) până la America stilurilor „hard-boiled” și „(neo)noir”.
”THE American Studies Book & Movie Club” debutează la Centrul de Studii Americane al FLIT
Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat joi, 15 decembrie 2022, ora 19.30, sala 248, prima întâlnire a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, inaugurând, astfel, o serie mult-așteptată.
Cei cincizeci de membri înscriși în club, studenți la licență cu diverse specializări, dar și la masterat și doctorat în sfera Studiilor Americane, se vor întâlni lunar să discute romane și filme din literatura și cinematografia americană, sub coordonarea lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci.
Sesiunile se vor desfășura exclusiv în limba engleză. Fiind vorba de o primă întâlnire, pe lângă prezentările de rigoare, aceasta a inclus enumerări de lecturi care au deschis apetitul participanților pentru citit de-a lungul timpului și discuții despre metoda prin care se vor selecta prima carte și primul film din seria de dezbateri.