Evenimente / Events

Directorul Centrului de Studii Americane: Keynote Speaker la Conferința Internațională a Facultății de Limbi și Literaturi Străine de la Universitatea din București

În perioada 23-25 noiembrie 2023, Universitatea din București a găzduit Conferința Internațională a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, care s-a adresat deopotrivă cadrelor didactice, doctoranzilor și cercetătorilor independenți. Concentrându-se pe domeniile Filologie și Studii culturale, cele două zile pline de evenimente au adus în prim plan opt ateliere tematice: 1. Varietăți hibride recente ale limbii române rezultate din contactul cu alte limbi; 2. Filologie și poetici. Canonul clasic al limbii prin literatură și literatura ca limbaj inventat; 3. Deutsch-rumänische Begegnungen in Sprache und Kultur; 4. Workshop on War Poetry; 5. Critical Approaches to Food and Drinks in Literature; 6. The Oneiric Factor in Literature and Arts; 7. Crosslinguistic Perspectives on Partitivity and Related Phenomena; 8. Visibility in Translation and Terminology.

Directorul Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, Prof. Dr. Habil. Cristina Chevereșan, a făcut parte dintre vorbitorii invitați care au susținut conferințe în plen, alături de Matthias Bauer (Universität Tübingen), Sabine Koesters Gensini (Sapienza Università di Roma), Hélène Maurel-Indart (Université de Tours), Michaela Rückl (Universität Salzburg), Vasiliki Tsakona (National and Kapodistrian University of Athens), Julian Weiss (King’s College London), Angelika Zirker (Universität Tübingen). Prelegerea extrem de bine primită de public s-a intitulat The Other Roth: Exploring Central Europe și a dat naștere unei serii de discuții necesare referitoare la dialogurile culturale transatlantice și actualitatea lor.

”Thanksgiving” la Centrul de Studii Americane

Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Filologie a lansat vineri, 24 noiembrie, ora 18, sala 248, o invitație specială prin intermediul lectorilor Fulbright, Nancy Pellegrino și Oleander Artemis, care au organizat Thankful Traditions, o lecție interactivă despre istoria și practica sărbătorii americane a recunoștinței (Thanksgiving).

Participanții au avut ocazia de a învăța despre prima asemenea celebrare și contextul său în istoria colonială a Statelor Unite, înainte de afla detalii despre obiceiurile moderne - de la mese tradiționale până la servicii în beneficiul comunității. Toți participanții au fost invitați să confecționeze obiecte specifice acestei sărbători (“hand turkeys”, “disguised turkeys”).

Prima săptămână de Fulbright Institutional Development Grant la Centrul de Studii Americane al UVT

Săptămâna 14-21.10.2023 a marcat debutul proiectului Fulbright Institutional Deveopment Grant la UVT, intitulat Researching America from Timisoara 2023. Community-Building, Innovation, Internationalization și coordonat de către Prof. Univ. Dr. Habil. Cristina Chevereșan, Director al Centrului de Studii Americane și Asist. Dr. Loredana Bercuci, secretar științific al CSAM. Prima invitată, Assoc. Prof. Cristina STANCIU, Director al Humanities Research Center de la Virginia Commonwealth University s-a întâlnit cu specialiștii în Studii Americane, studenții, masteranzii, doctoranzii și colegii acestora. 

Workshop-ul organizat special pentru membrii CSAM, A Research Center in the Humanities: Opportunities and Challenges, a inclus discuții aplicate, comparative, despre rolul, aspirațiile, activitățile, potențialul și provocările instituționale ale unui centru de cercetare din sfera științelor umaniste, în era inter- și trans-disciplinarității.

Întâlnirea Prof. Stanciu cu membrii comunității extinse a avut loc vineri, 20 octombrie, ora 13, în amfiteatrul A01 (https://www.facebook.com/uvtmediahub/videos/7056914267685588/). Prelegerea urmată de o sesiune animată de întrebări și răspunsuri a fost moderată de Prof. Univ. Dr. Habil. Dana Percec. Tema aleasă, The Legacy of Residential Schools in Native North American Literature and Culture, a stârnit atât interesul, cât și curiozitatea publicului. Acesta a fost format preponderent din specialiști în Studii Americane, profesori și studenți, dar a inclus și participanți din alte domenii și de la alte Facultăți ale UVT, ceea ce evidențiază inițiativa CSAM drept una menită să creeze noi platforme de dialog transatlantic la nivelul întregii universități.

Fulbright Institutional Development Grant debutează la Centrul de Studii Americane al UVT

În primăvara anului 2023, Comisia Fulbright din România a lansat în premieră o competiție pentru un număr limitat de granturi de dezvoltare instituțională, destinată alumnilor programului Fulbright din universitățile românești. 

Această linie de finanțare vizează consolidarea de parteneriate de lucru între profesori și cercetători români și colegii lor din Statele Unite, inițierea de proiecte comune, internaționalizarea programelor de studiu și cercetare și stabilirea de noi modalități de colaborare, reciproc benefice. Universitatea de Vest din Timișoara se află printre câștigători, prin intermediul Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie. 

Proiectul intitulat Researching America from Timișoara 2023. Community-Building, Innovation, Internationalization este coordonat de către Prof. Univ. Dr. Habil. Cristina Chevereșan, Director CSAM și Asist. Dr. Loredana Bercuci, secretar științific CSAM.

Prima invitată este Assoc. Prof. Cristina STANCIU, Director al Humanities Research Center de la Virginia Commonwealth University, care va petrece o săptămână la Universitatea de Vest alături de specialiștii în Studii Americane, studenții, masteranzii, doctoranzii și colegii acestora. Pe lângă workshop-ul organizat special pentru membrii CSAM (A Research Center in the Humanities: Opportunities and Challenges), aceasta se va adresa și comunității extinse vineri, 20 octombrie, ora 13, în amfiteatrul A01. Prelegerea urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri va fi moderată de Prof. Univ. Dr. Habil. Dana Percec și va avea o temă incitantă în domeniul de studiu și cercetare vizat: The Legacy of Residential Schools in Native North American Literature and Culture.

Centrul de Studii Americane @ Fulbright Orientation 2023

În perioada 27-29 septembrie 2023, Universitatea de Vest din Timișoara a participat activ la evenimentul Fulbright Orientation Days, organizat de Comisia Fulbright la București pentru întâmpinarea și inițierea lectorilor americani ce vor petrece anul academic 2023-2024 în instituții de învățământ superior din România.


Directorul Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie, Prof. Dr. Habil. Cristina Chevereșan, s-a întâlnit cu tinerii cercetători și asistenți de predare, cărora le-a prezentat oportunitățile oferite de UVT, atât în calitate de instituție-gazdă pentru derularea activităților didactice din cadrul burselor câștigate, cât și ca partener pentru potențiale proiecte de colaborare suplimentare. Doisprezece mentori din toate colțurile țării au interacționat cu participanții în sesiuni față-în-față și online, menite să le asigure integrarea armonioasă în mediul universitar românesc și o experiență benefică atât pe perioada granturilor, cât și pe termen mediu și lung.


Programul de Studii Americane al UVT le urează bun venit lui Nancy Pellegrino și Oleander Reagan-Artemis, ce se alătură entuziast echipei locale de specialiști în domeniu.

Lansare de carte

Editura Universității de Vest din Timișoara, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” și Centrul de Studii Americane vă invită marți, 9 mai, de la ora 18:00, la un nou eveniment cultural din seria „Cartea de marți” –  o dezbatere interesantă și provocatoare pornind de la volumul READING AMERICA IN EUROPE 2022: ON CRISIS, CHALLENGE, AND RESILIENCE, coordonat de Cristina Chevereșan, Cristina Băniceru și Alexandru Oravițan.


Invitații evenimentului sunt:

The American Film Showcase: Ambasada SUA a adus filmul documentar american la UVT

În după-amiezile zilelor de joi, 6 aprilie și vineri, 7 aprilie 2023, în amfiteatrul A11 al Universității de Vest din Timișoara, membrii comunității academice, profesori și studenți ai tuturor facultăților UVT, alături de cei ai programului de Studii Americane, au avut ocazia să  participe la Zilele Documentarului American, eveniment propus în premieră în acest format Universității de Vest din Timișoara de către Ambasada SUA la București și American Film Showcase, în colaborare cu Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a UVT. Programul celor două zile a inclus cinci documentare (The Social Dilemma, The Antidote, $avvy, Trust Me și Tina) cu subiecte dintre cele mai diverse, incitante și actuale. Proiecția primului documentar a fost acompaniată de o scurtă sesiune Q&A cu reprezentanta filmului, regizoarea Julia Hoppock, moderată de prof. univ. dr. habil. Cristina Chevereșan, directorul Centrului de Studii Americane. 

Evenimentul desfășurat în limba engleză a inclus prezentări ale fiecărui film înaintea proiecției, realizate de Julia Hoppock, acompaniată de prof. univ. dr. habil. Cristina Chevereșan, asist. univ. dr. Loredana Bercuci și asist. cerc. dr. Alexandru Oravițan. Peliculele au beneficiat de subtitrare în limba română și au generat discuții și reacții de durată în cadrul comunității.

Directorul Centrului de Studii Americane al UVT la conferința aniversară Philip Roth@90 (Newark, New Jersey, SUA)

Organizată de prestigioasa organizație Philip Roth Society, conferința Roth@90 a avut loc între 15 și 17 martie 2023 în Newark, New Jersey (locul de naștere al celebrului scriitor american), în avanpremiera amplului Festival Roth Unbound (17-19 martie, Newark Public Library). Centrul de Studii Americane al UVT a fost reprezentat prin directorul său, prof. dr. habil. Cristina Chevereșan, care a împărtășit specialiștilor de renume în studiul operei rothiene o serie de considerații de actualitate despre necesitatea reconsiderării afinităților central-europene ale autorului. Eforturile acestuia de a înțelege, traduce, promova, intervieva, aduce în prim-planul atenției publicului american de acum jumătate de secol scriitori central- și est-europeni (în special prin intermediul colecției Writers from the Other Europe) capătă un nou sens în contextul regional, (trans)continental și mondial al unui an 2022/2023 al marilor tulburări, confruntări și redefiniri de concepte și realități culturale și civilizaționale.

Prezența românească la eveniment a fost extrem de apreciată, ea alăturându-se unei serii de nume sonore ale criticii americane de astăzi - Ira Nadel, Matthew Shipe, Aimee Pozorski, William Connell, Steven Zipperstein, Debra Shostak, Victoria Aarons, Andy Connolly, Miriam Jaffe ș.a, -, precum și unor autori inspirați în propria operă de scrierile și personalitatea lui Philip Roth, precum Alexandra Marshall, Elisa Albert sau brazilianul Felipe Franco Munoz.

The Fulbright Lectures

Workshop-uri de istorie americană, cu Prof. Dr. Steven Conn (Fulbright Specialist)

Vineri, 24 martie 2023 (orele 13-14.30, sala 248), Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat workshop-ul “Movies as Historical Sources.” Acesta a fost susținut de Prof. Dr. Steven Conn, profesor W.E. Smith, specialist în istorie intelectuală la Universitatea Miami din Oxford, Ohio, S.U.A. Masteranzii și doctoranzii în Studii Americane s-au bucurat de expertiza și entuziasmul invitatului, care le-a oferit o introducere in istoria americană, așa cum este ea prezentată în filme precum The Best Years of Our Lives (1946), The Deer Hunter (1978), Do the Right Thing (1989) sau Lincoln (2012). S-au discutat metode prin care filmele pot fi folosite ca surse primare sau secundare în Studiile Americane.

Cercetător de renume, Steven Conn a publicat cărți precum Nothing Succeeds Like Failure: The Sad History of American Business Schools (Cornell University Press, 2019), Americans Against the City: Anti-Urbanism in the Twentieth Century (Oxford University Press, 2014), To Promote the General Welfare: The Case for Big Government (Oxford University Press, 2012). Cea mai recentă carte a autorului, The Lies of the Land: Seeing Rural America for What It Is - and Isn't (Univ. of Chicago Press, în curs de publicare), va fi promovată în premieră la Universitatea de Vest din Timișoara. Evenimentul a fost organizat prin proiectul Fulbright Specialist P008194, coordonat de asist. univ. dr. Loredana Bercuci, secretar științific al CSAM. Activitățile din cadrul acestui proiect continuă luni, 27 martie 2023 (orele 18-19.30, sala 201), cu workshop-ul adresat profesorilor și doctoranzilor programului de Studii Americane - ”Rural Crisis and American Politics”.

„Despre rolul femeii scriitor în cultura și societatea globală” - Turneu național al scriitoarelor americane la Centrul de Studii Americane

Vineri, 3 martie 2023 (orele 13:00-14.30, sala 248), Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a găzduit turneul de lectură organizat de Ambasada SUA în România cu ocazia Black History Month și Women’s History Month.

Masteranzii, doctoranzii și cadrele didactice UVT din domeniul Studiilor Americane  au avut ocazia să întâlnească trei autoare americane cu preocupări susținute în direcția promovării drepturilor omului, activismului civic și egalității de șanse. Brenda Flanagan (Edward Armfield Sr. Professor of English la Davidson College), Monica Cure (poetă și scriitoare româno-americană, traducătoare și specialistă în comunicare) și Nina Smart (activistă pentru drepturile omului, sociologă și autoare) au citit din propriile creații, au împărtășit experiențe și, prin dialogul liber cu publicul, au creat conexiuni între literatură și elemente cultural-istorice extrem de relevante pentru înțelegerea completă a circumstanțelor și tipurilor de trăiri ce generează, adeseori, scrieri de real impact social, nu doar artistic.

Amfitrionii și facilitatorii evenimentului au fost prof. dr. habil. Cristina Chevereșan, Directorul Centrului de Studii Americane, și asist. cerc. dr. Alexandru Oravițan, membru activ al CSAM și coordonator al activităților de practică de cercetare din cadrul programului masteral de Studii Americane.

The Fulbright Lectures continuă la Centrul de Studii Americane al LIT

Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat sâmbătă, 10 decembrie 2022, în sala 328, o nouă prelegere invitată din seria THE FULBRIGHT LECTURES (2022-2023), în parteneriat cu Comisia Fulbright Româno-Americană. Prelegerea a fost susținută de Assoc. Prof. Dr. Sarah BROWN de la University of Memphis, Statele Unite ale Americii. Aceasta activează în acest an ca lector Fulbright la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde predă cursuri de actorie, scrie și regizează piese de teatru.

Sarah Brown se concentrează pe „site-specific theater” ca gen dramatic, piesele sale fiind puse în scenă în țări precum Israel, Turcia, S.U.A., Canada, Marea Britanie și România. Cea mai recentă, „A Secret about Joy,” a avut premiera pe 24 iunie 2022 în cadrul Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu și s-a desfășurat în Sinagoga Mare din Sibiu, transformând acest spațiu într-un personaj în sine. Sarah Brown le-a vorbit studenților programului de Studii Americane al Universității de Vest din Timișoara despre procesul de scriere și regizare a acestei piese, inspirată de povestea bunicilor invitatei: evrei din Basarabia ce au emigrat în Statele Unite la sfârșitul secolului al XIX-lea. Emoționanta prelegere s-a încheiat cu o discuție despre asemănările și diferențele dintre culturi, despre importanța scrierii creative și despre rolurile de gen în învățământul și teatrul românesc.

THE FULBRIGHT LECTURES debutează la Centrul de Studii Americane al LIT

Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat primele două prelegeri invitate din seria THE FULBRIGHT LECTURES (2022-2023), în colaborare cu Comisia Fulbright Româno-Americană. 

Prelegerile au fost susținute de Conferențiar Dr. Leah PERRY de la universitatea SUNY Empire State College din New York, Statele Unite ale Americii. Leah Perry activează în acest an ca lector Fulbright la Universitatea din București, unde predă cursuri de literatură și cultură americană, axate preponderent pe studiile de gen. Cea mai recentă carte a invitatei este The Cultural Politics of U.S. Immigration: Gender, Race, and Media, publicată de New York University Press în 2016. 

Prima prelegere, ”Food, Farming, Fat and National(ist) Dyspepsia: Revolting Indigenous and Racialized Immigrant Foodways” s-a desfășurat vineri, 11 noiembrie 2022, ora 14.40, sala 328, în cadrul programului masteral de Studii Americane. A doua prelegere, cu tema „Introduction to U.S. Foodways, Gender, and Race” a avut loc luni, 14 noiembrie 2022, ora 11, sala 205, în cadrul unui curs opțional, Cultură și civilizație americană.

Vizita ofițerului politic al Ambasadei S.U.A. la LIT

Joi, 10 noiembrie 2022, la ora 13:30, în sala 203, Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat o întâlnire cu ofițerul politic al Ambasadei S.U.A., Alexandra Shema, și studenți ai facultății. Tema întâlnirii a fost „Eforturile guvernului S.U.A. de a promova dreturile omului.”

Alexandra Shema reprezintă Ambasada S.U.A. din București, ocupându-se de problematici conexe drepturilor omului. A fost director adjunct responsabil de probleme economice și politice în Chișinău, ofițer pentru drepturile omului în Paris și șef al serviciului de vize pentru imigranți în Guayaquil, Ecuador. Alexandra Shema și-a început cariera în cadrul Departamentului de Stat în iulie 2009 ca Presidential Management Fellow, activând ca analist în domeniul afacerilor externe pentru Biroul Federal de Inteligență și Cercetare, iar mai târziu ca funcționar responsabil de Belarus. Doamna Shema a absolvit un masterat de relații internaționale la Georgia Institute of Technology. Vorbește trei limbi străine: română, franceză și spaniolă.

În cadrul întâlnirii, studenții au avut șansa să pună întrebări despre activitățile diplomatice ale Ambasadei, dar și despre cultura americană. S-au discutat mai ales problematici generate de abateri de la drepturile omului în ambele țări și posibile soluții pentru aceste probleme.

THE American Studies Book & Movie Club

”THE American Studies Book & Movie Club” și-a reînceput activitatea la Centrul de Studii Americane, de Halloween

Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat marți, 31 octombrie 2023, ora 19.30, sala 248, prima întâlnire din acest an universitar a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub coordonarea lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci.

Cu ocazia oferită de sărbătoarea de Halloween, o parte dintre participanți au venit costumați în diverse personaje din întregul spectru pop-culture, ca să discute despre cărțile, filmele, serialele, jocurile video horror preferate, care i-au intrigat sau le-au ‘bântuit’ copilăria și adolescența.

Pe lângă membrii consacrați, la întâlnire au participat și studenți de la alte facultăți din cadrul UVT (FD, FEAA, FSP, FMI). Evenimentul s-a bucurat și de prezența lectorului Fulbright Oleander Reagan-Artemis, care predă în acest an la UVT poezie americană și cursuri practice de limba engleză. Invitata a exemplificat câteva dintre particularitățile sărbătorii de Halloween în cultura americană, precum faptul că, în SUA, vampirii nu mai sunt văzuți prin filtrul romanului Dracula de Bram Stoker, ci sunt mai degrabă asimilați cu personajele scriitoarei Anne Rice și cu misteriosul și emblematicul New Orleans.

Detectivii din Louisiana – sezonul 1: A patra dezbatere American Studies Book & Movie Club

Luni, 24 aprilie, ora 19.30, sala 248, a avut loc o nouă întâlnire a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie. 

De data aceasta, în cadrul evenimentului coordonat de lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci, s-a discutat primul sezon al serialului american Detectivii din Louisiana. Filmul a fost creat de Nic Pizzolatto, care semnează și scenariul, regizor fiind Cary Joji Fukunaga. 

S-a dezbătut modul în care serialul abordează și deconstruiește clișeele genului detectivist, de la personajul polițistului dur și cinic până la atmosfera apăsătoare a mediului în care se plasează acțiunea propriu-zisă. 

Serialul jonglează inteligent cu stilurile „hard-boiled” și  „(neo)noir”, sub umbrela goticului specific sudului Statelor Unite ale Americii.

FIGHT CLUB: Noua dezbatere American Studies Book & Movie Club în cadrul Centrului de Studii Americane al LIT

Cea de-a patra întâlnire a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club a avut loc marți, 21 martie, ora 19.30, sala 248, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.

În cadrul evenimentului coordonat de lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci s-a discutat controversatul roman al lui Chuck Palahniuk, Fight Club, împreună cu adaptarea cinematografică din anul 1999 cu același nume, regizată de David Fincher și devenită ulterior un film-cult. Conform tradiției stabilite deja, discuțiile au fost moderate de persoana care a propus cartea, Dariana Sârca, studentă în anul II, Limbi și Literaturi Moderne, specializarea Engleză-Latină. Întâlnirea a fost una specială, dezbaterile beneficiind de prezența activă a reputatului Fulbright Specialist, Prof. Dr. Steven Conn, de la Universitatea din Miami. Printre temele de actualitate abordate s-au regăsit consumerismul, satira socială, capitalismul, modele toxice de masculinitate, frustrarea și refularea prin metode neconvenționale, care pot conduce, în timp, la violență și dezechilibru social.

„Orice, oriunde, oricând”: A doua dezbatere ”American Studies Book & Movie Club 2023” în cadrul Centrului de Studii Americane al LIT

Luni, 27 februarie, ora 19:30, sala 248, a continuat seria dezbaterilor de actualitate organizate sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie, în cadrul clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, coordonat de lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci. De data aceasta, studenții și îndrumătorii lor au luat drept punct de pornire a discuțiilor recentul film scris și regizat de Daniel Kwan și Daniel Scheinert, Orice, oriunde, oricând (2022), nominalizat la 11 premii Oscar pentru ediția Premiilor Academiei ce va avea loc pe 12 martie 2023 la Dolby Theatre din Los Angeles. Rolul de moderatoare a discuției a fost asumat de studenta Școlii Doctorale de Științe Umaniste, Karla Csürös, participanții fiind liberi să se implice în dezbateri cu propriile contribuții și să propună interpretări alternative ale peliculei menționate: provocatoare, ofertantă, cunoscută pentru melanjul postmodern de genuri – fantezie, parodie, sci-fi, acțiune, film de familie.

Prima dezbatere American Studies Book & Movie Club 2023 în cadrul Centrului de Studii Americane al LIT

Joi, 12 ianuarie 2023, ora 19.30, sala 248, a avut loc a doua întâlnire a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.

Sub îndrumarea lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci, cei aproximativ treizeci de studenți participanți au avut prima dezbatere aplicată asupra romanului Agathei Christie, „Zece Negri Mititei” (titlul original, ulterior schimbat din motive de corectitudine politică), carte aleasă prin vot, împreună cu adaptarea sa cinematografică americană din 1945. Discuția a fost moderată de Monica Țiu, studentă în anul I, Limbi și Literaturi Moderne, specializarea engleză-română, care a și propus romanul.

Pe lângă teme importante, personaje, clișee ori controverse legate de titlu, s-a discutat și despre genul literar al ficțiunii detectiviste și multiplele sale transformări, de la începuturile americane, reprezentate de goticul lui Edgar Allan Poe (care a influențat în bună măsură „Epoca de Aur” a ficțiunii polițiste britanice, a cărei figură emblematică este Agatha Christie) până la America stilurilor „hard-boiled” și  „(neo)noir”.

”THE American Studies Book & Movie Club” debutează la Centrul de Studii Americane al FLIT

Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat joi, 15 decembrie 2022, ora 19.30, sala 248, prima întâlnire a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, inaugurând, astfel, o serie mult-așteptată.

Cei cincizeci de membri înscriși în club, studenți la licență cu diverse specializări, dar și la masterat și doctorat în sfera Studiilor Americane, se vor întâlni lunar să discute romane și filme din literatura și cinematografia americană, sub coordonarea lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci.

Sesiunile se vor desfășura exclusiv în limba engleză. Fiind vorba de o primă întâlnire, pe lângă prezentările de rigoare, aceasta a inclus enumerări de lecturi care au deschis apetitul participanților pentru citit de-a lungul timpului și discuții despre metoda prin care se vor selecta prima carte și primul film din seria de dezbateri.