The American Studies Book & Movie Club

”Sandman Presents: Lucifer și Lucifer” (2000): Prima dezbatere ”American Studies Book & Movie Club” din 2025, în cadrul Centrului de Studii Americane al LIFT

Marți, 14 ianuarie, ora 19.30, sala 248, a avut loc întâlnirea lunară a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie. În cadrul evenimentului coordonat de lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci s-a discutat despre benzile desenate Sandman Presents: Lucifer și Lucifer (2000), scrise de Mike Carey, un capitol fascinant în mitologia contemporană a lumii Sandman. Dezbaterea a fost moderată de către Valentin Măgulean, student în anul III, Limbi și Literaturi Moderne, specializarea Engleză-Spaniolă.

S-au abordat teme importante, precum complexitatea personajului Lucifer, care, odată ieșit din umbra universului lui Neil Gaiman, devine o figură ambiguă și atrăgătoare, legată strâns de mitologia biblică și de literatura clasică, în special Paradisul Pierdut de John Milton și Infernul lui Dante Alighieri. S-a discutat despre raportul dintre miturile tradiționale și reinterpretările lor moderne, observându-se cum Mike Carey îmbină mituri din culturi diverse, de la cele amerindiene la cele japoneze, pentru a construi un univers bogat și captivant. În plus, s-a explorat fascinația publicului pentru personaje negative, dar șarmante, cum este Lucifer, precum și modul în care personaje feminine puternice sunt conturate în poveste, punând în evidență complexitatea acestora. Discuțiile s-au extins și asupra impactului filosofic și teologic al poveștilor, dincolo de dimensiunea de divertisment, invitând participanții să reflecteze asupra întrebărilor fundamentale legate de destin, liber arbitru și natura răului.

Clopotul de sticlă: A treia dezbatere American Studies Book & Movie Club 2024 în cadrul Centrului de Studii Americane al LIT

Marți, 26 martie, ora 19.30, sala 248, a avut loc întâlnirea lunară a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.

În cadrul evenimentului coordonat de lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci s-a discutat romanul semi-autobiografic al Sylviei Plath, Clopotul de Sticlă, scris sub pseudonimul Victoria Lucas.

Dezbaterea a fost moderată, ca de obicei, de persoana care a propus cartea, Lidia Mihai, studentă în anul II, Limbi și Literaturi Moderne, specializarea Română-Engleză. S-au discutat teme importante precum lupta crâncenă cu depresia a personajului principal, Esther Greenwood, dar și a autoarei, măcinată de același zbucium sufletesc, misoginismul internalizat ce bântuie eroina, metafora clopotului de sticlă, acea închisoare a minții din care Esther se zbate să iasă, contextul în care a fost scris romanul, neprielnic pentru o femeie care încearcă să jongleze cu cerințele impuse de o societate conservatoare, profund patriarhală, dar și cu dorința de a fi o scriitoarei apreciată și  luată în serios.

Studenții au stabilit și legături de actualitate, oprindu-se asupra drepturilor femeilor din ce în ce mai fragile și mai greu de apărat în contextul radicalizării societății.

„The American Studies Book & Movie Club” continuă dezbaterile lunare cu filmul lui Tim Burton, Ed Wood

Marți, 27 februarie, ora 19.30, sala 248, a avut loc o nouă întâlnire a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie. În cadrul evenimentului coordonat de lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci s-a discutat filmul Ed Wood (1994), regizat de Tim Burton, unul dintre cei mai talentați și originali regizori de la Hollywood. Discuțiile au fost moderate de persoana care a propus filmul, Cornelia Karetta, studentă în anul I, Limbi și Literaturi Moderne, specializarea Engleză-Română. 

Discuțiile au avut ca punct de plecare personalitatea reală a lui Ed Wood, considerat unul dintre cei mai slabi regizori din cetatea filmului american, un perdant șarmant, de un optimism naiv și de o incompetență legendară, jucat magistral de Johnny Depp, actorul fetiș al lui Tim Burton. Printre alte teme discutate s-au numărat prietenia neobișnuită dintre Béla Lugosi și Ed Wood, alegerea lui Burton de a face filmul alb-negru, fascinația regizorului pentru personaje stranii și neadaptate, pasiunea ascunsă a lui Wood pentru travestism, ce înseamnă experiența traumatică a eșecului artistic ș.a.

„Camera lui Giovanni”: Prima dezbatere ”American Studies Book & Movie Club 2024” în cadrul Centrului de Studii Americane al LIT

Marți, 9 ianuarie, ora 19.30, sala 207, a avut loc prima întâlnire din anul 2024 a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.

Dezbaterile din acest an au debutat cu romanul cult scris de James Baldwin în 1956, manifest și emblemă a literaturii LGBTQ+, Camera lui Giovanni. Discuțiile moderate de asist.dr. Loredana Bercuci au avut ca punct de pornire teme controversate, precum: homofobia internalizată, teama de intimitate, vină, rușine, ura de sine, autoamăgirea, legăturile complicate cu familia și religia, navigarea între două continente, cel american și cel european, negocierea între culturi, aparent diferite, Parisul, topos al libertății individuale, iubit de atâția expați americani celebri, printre care și James Baldwin, dar și al decadenței morale.

Dezbaterea s-a încheiat cu o analiză a titlului, metaforă a iubirii necondiționate, a dăruirii fizice totale, dar și a subconștientului, mereu negat și refulat, aflat într-un perpetuu conflict cu o societate conservatoare.

”The Truman Show”: noua dezbatere American Studies Book & Movie Club în cadrul Centrului de Studii Americane al LIT

Cea de-a doua întâlnire din noul an universitar a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, a avut loc marți, 5 decembrie, de la ora 19.30, în sala 248, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.

Filmul profetic The Truman Show (1998), scris de Andrew Niccol și regizat de Peter Weir, a fost alegerea studenților de această dată. Discuția moderată de Raul Săran, asistent de cercetare în cadrul Departamentului de Studii Românești, fost masterand și doctorand în Studii Americane și membru colaborator CSAM, a atins cele mai importante teme legate de film, precum: voyeurismul mediatic, obsesia pentru reality TV și pentru așa-zisa autenticitate, cât de reală sau fabricată poate fi „realitatea”, dependența de divertismentul pueril, pierderea liberului arbitru într-o lume distopică, controlată de media și consumerism.

Controversatul film a anticipat dependența actuală de rețelele de socializare, auto-expunerea constantă favorizată de acestea, paranoia supravegherii prin mijloace tehnologice tot mai avansate.

”THE American Studies Book & Movie Club” și-a reînceput activitatea la Centrul de Studii Americane, de Halloween

Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat marți, 31 octombrie 2023, ora 19.30, sala 248, prima întâlnire din acest an universitar a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub coordonarea lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci.

Cu ocazia oferită de sărbătoarea de Halloween, o parte dintre participanți au venit costumați în diverse personaje din întregul spectru pop-culture, ca să discute despre cărțile, filmele, serialele, jocurile video horror preferate, care i-au intrigat sau le-au ‘bântuit’ copilăria și adolescența.

Pe lângă membrii consacrați, la întâlnire au participat și studenți de la alte facultăți din cadrul UVT (FD, FEAA, FSP, FMI). Evenimentul s-a bucurat și de prezența lectorului Fulbright Oleander Reagan-Artemis, care predă în acest an la UVT poezie americană și cursuri practice de limba engleză. Invitata a exemplificat câteva dintre particularitățile sărbătorii de Halloween în cultura americană, precum faptul că, în SUA, vampirii nu mai sunt văzuți prin filtrul romanului Dracula de Bram Stoker, ci sunt mai degrabă asimilați cu personajele scriitoarei Anne Rice și cu misteriosul și emblematicul New Orleans.

Detectivii din Louisiana – sezonul 1: A patra dezbatere American Studies Book & Movie Club

Luni, 24 aprilie, ora 19.30, sala 248, a avut loc o nouă întâlnire a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie. 

De data aceasta, în cadrul evenimentului coordonat de lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci, s-a discutat primul sezon al serialului american Detectivii din Louisiana. Filmul a fost creat de Nic Pizzolatto, care semnează și scenariul, regizor fiind Cary Joji Fukunaga. 

S-a dezbătut modul în care serialul abordează și deconstruiește clișeele genului detectivist, de la personajul polițistului dur și cinic până la atmosfera apăsătoare a mediului în care se plasează acțiunea propriu-zisă. 

Serialul jonglează inteligent cu stilurile „hard-boiled” și  „(neo)noir”, sub umbrela goticului specific sudului Statelor Unite ale Americii.

FIGHT CLUB: Noua dezbatere American Studies Book & Movie Club în cadrul Centrului de Studii Americane al LIT

Cea de-a patra întâlnire a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club a avut loc marți, 21 martie, ora 19.30, sala 248, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.

În cadrul evenimentului coordonat de lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci s-a discutat controversatul roman al lui Chuck Palahniuk, Fight Club, împreună cu adaptarea cinematografică din anul 1999 cu același nume, regizată de David Fincher și devenită ulterior un film-cult. Conform tradiției stabilite deja, discuțiile au fost moderate de persoana care a propus cartea, Dariana Sârca, studentă în anul II, Limbi și Literaturi Moderne, specializarea Engleză-Latină. Întâlnirea a fost una specială, dezbaterile beneficiind de prezența activă a reputatului Fulbright Specialist, Prof. Dr. Steven Conn, de la Universitatea din Miami. Printre temele de actualitate abordate s-au regăsit consumerismul, satira socială, capitalismul, modele toxice de masculinitate, frustrarea și refularea prin metode neconvenționale, care pot conduce, în timp, la violență și dezechilibru social.

„Orice, oriunde, oricând”: A doua dezbatere ”American Studies Book & Movie Club 2023” în cadrul Centrului de Studii Americane al LIT

Luni, 27 februarie, ora 19:30, sala 248, a continuat seria dezbaterilor de actualitate organizate sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie, în cadrul clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, coordonat de lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci. De data aceasta, studenții și îndrumătorii lor au luat drept punct de pornire a discuțiilor recentul film scris și regizat de Daniel Kwan și Daniel Scheinert, Orice, oriunde, oricând (2022), nominalizat la 11 premii Oscar pentru ediția Premiilor Academiei ce va avea loc pe 12 martie 2023 la Dolby Theatre din Los Angeles. Rolul de moderatoare a discuției a fost asumat de studenta Școlii Doctorale de Științe Umaniste, Karla Csürös, participanții fiind liberi să se implice în dezbateri cu propriile contribuții și să propună interpretări alternative ale peliculei menționate: provocatoare, ofertantă, cunoscută pentru melanjul postmodern de genuri – fantezie, parodie, sci-fi, acțiune, film de familie.

Prima dezbatere American Studies Book & Movie Club 2023 în cadrul Centrului de Studii Americane al LIT

Joi, 12 ianuarie 2023, ora 19.30, sala 248, a avut loc a doua întâlnire a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, sub egida Centrului de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.

Sub îndrumarea lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci, cei aproximativ treizeci de studenți participanți au avut prima dezbatere aplicată asupra romanului Agathei Christie, „Zece Negri Mititei” (titlul original, ulterior schimbat din motive de corectitudine politică), carte aleasă prin vot, împreună cu adaptarea sa cinematografică americană din 1945. Discuția a fost moderată de Monica Țiu, studentă în anul I, Limbi și Literaturi Moderne, specializarea engleză-română, care a și propus romanul.

Pe lângă teme importante, personaje, clișee ori controverse legate de titlu, s-a discutat și despre genul literar al ficțiunii detectiviste și multiplele sale transformări, de la începuturile americane, reprezentate de goticul lui Edgar Allan Poe (care a influențat în bună măsură „Epoca de Aur” a ficțiunii polițiste britanice, a cărei figură emblematică este Agatha Christie) până la America stilurilor „hard-boiled” și  „(neo)noir”.

”THE American Studies Book & Movie Club” debutează la Centrul de Studii Americane al FLIT

Centrul de Studii Americane al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a organizat joi, 15 decembrie 2022, ora 19.30, sala 248, prima întâlnire a clubului de lectură American Studies Book & Movie Club, inaugurând, astfel, o serie mult-așteptată.

Cei cincizeci de membri înscriși în club, studenți la licență cu diverse specializări, dar și la masterat și doctorat în sfera Studiilor Americane, se vor întâlni lunar să discute romane și filme din literatura și cinematografia americană, sub coordonarea lect. dr. Cristina Băniceru și asist. dr. Loredana Bercuci.

Sesiunile se vor desfășura exclusiv în limba engleză. Fiind vorba de o primă întâlnire, pe lângă prezentările de rigoare, aceasta a inclus enumerări de lecturi care au deschis apetitul participanților pentru citit de-a lungul timpului și discuții despre metoda prin care se vor selecta prima carte și primul film din seria de dezbateri.